Rybářský rozcestník

Rybaření v Norsku – základní výbava

Norsko umí být jak přívětivé, tak nehostinné. Často během jednoho dne zažijete teplé slunné počasí, které se během chvíle změní ve větrnou smršť s teplotou, která dokáže během několika málo hodin klesnout až o 25 °C. I v létě se zde můžete dočkat například sněhových bouřek, krupobití… Jak se tedy vybavit na rybářskou výpravu do Norska? V tomto článku vám poradíme, co rozhodně nezapomenout doma.

ChytáníNorskoÚžasníChytáníNorskoChytání

Co s sebou do Norska na rybolov?

Začněme oblečením. Rozhodně se neobejdete bez teplého spodního prádla, také kvalitní ponožky, těch si nabalte několik párů na výměnu. Tričko s krátkým rukávem? Proč ne, ale nezapomeňte si přibalit i trička s rukávem dlouhým. Teplé nepromokavé bundy jsou tu nutností a hlavně pro rybáře na moři se hodí nepotápivé, které zároveň fungují jako vesty. Svetry a mikiny, těch není nikdy dost, kalhot si vezměte také několik, zateplené, nepromokavé, ale i tepláky k večernímu posezení u krbu. Nepromokavé boty, zateplené, raději dvoje, přezůvky a tenisky na břeh se pak také hodí. Nezapomeňte ani na rukavice, jak zateplené, na chytání, tak gumové, na kuchání. A teplá čepice se bude také hodit.

A pokud budete kromě moře lovit na řekách, zabalte si určitě brodící kalhoty a lehkou nepromokavou bundu, ve které se vám bude dobře vláčet nebo muškařit.

Také další pomůcky pro zdárné přežití jsou nutností! Krémy na pleť a ruky a to nejen ochranné, proti slunci s faktorem nejméně 25, ale i krémy na ochranu a regeneraci pokožky. Lůj na rty, tak ten bych doma rozhodně nenechával, ani repelenty. Léky, nejen ty co běžně užíváte, ale i léky proti mořské nemoci se nám suchozemcům rozhodně budou hodit! A nezapomínejte na alergie, nikdy nevíte, na jaké místní alergeny narazíte.

Chytání v Norsku - ilustrační foto

Chytání v Norsku – ilustrační foto

Vezmete-li si sebou fotoaparáty či kamery, rozhodně jim pořiďte nějaké kvalitní obaly, a to i proti vlhkosti, ať vaši miláčkové nepřijdou k úrazu.

A nezapomeňme na osobní doklady! Rozhodně se na cestách neobejdete bez pasu, lístků na trajekt, poukazů na pobyt, zaplaťte si pojištění. Nutností jsou také místní peníze, hodí se i dobře nabité platební karty, řidičský průkaz, případně kapitánský průkaz, pokud ho vlastníte.

Norsko - bez lodí to nejde!

Norsko – bez lodí to nejde!

Vybavení pro lov na moři při pobřeží

Vše, co si s sebou vezmete musí být určeno na lov ve slané vodě. Jak vlasce, tak další náčiní. Pruty na mořský rybolov jsou samozřejmostí. Rozhodně si všechno vybavení nakupte doma v Česku. V Norsku je drahé a výběr je tam omezený. V některých místech pak na obchod s rybářskými potřebami nenarazíte vůbec!

Jaký prut a naviják tedy na moře na pilkrování?

Doporučuji středně těžký rybářský prut délky 1.8 až 2,3 m, o nosnosti 25-30 liber, nejlépe speciál vhodný k pilkrování a lov na jigy. Na navijáku, jak klasickému, nebo multiplikátoru, by mělo být navinuto nejméně 200 až 250 metrů a to kvalitní pletené šňůry o nosnosti 20 až 30 kg. S takovou to výbavou můžete na místě chytat v hloubkách do 150 metrů s nástrahami do 750 g váhy.

Pro fajnšmekry se pak hodí i lehčí výbava, tedy lehký prut délky 2,20 až 2,70 s vrhací zátěží od 40 do 100 g.

A pro chlapy, co rádi velké těžké pruty? No, zabalte si prut dlouhý do 2,30 metrů o nosnosti okolo 50 liber. Multiplikátor by pak měl mít navinuto nejméně 300 metrů pletenky o nosnosti 40 kg a více. Lovit můžete na jigy nebo pilkry o váze do 1000 g. Ale upozorňuji, že pilkrování je velká dřina a čím těžší nádobíčko, tím dříve se odrovnáte!

Úžasní scenérie - typická fotografie norské vesnice

Úžasní scenérie – typická fotografie norské vesnice

Přívlačové pruty na pobřeží, nebo na řeky, ale i na moře

Do Norska se na přívlač hodí spíše středně těžké až těžké přívlačové pruty dlouhé do 2,75 metru, s vrhací zátěží do 100 g. Budete-li chtít chytat ze břehu, nebo na řekách, vezměte si s sebou delší vláčecí prut do 3,5 metrů délky.

Při lovu na přívlač tresek, mořské formy pstruha obecného, polaků, platýsů apod. používejte plandavky a twistery s jogovými hlavičkami o hmotnosti do 70 g.

A co muškaři? Mají zde své uplatnění?

Milovníci muškaření si mohou zachytat skvěle i v Norsku. Do Norska si vezměte s sebou muškařský prut délky 9 nebo 10 stop, které jsou vhodné na lov tresek, mořské formy pstruha obecného či makrel. Použijte potápivou šňůru nebo sinktip třídy 8-10 AFTMA.

Rybářská bižuterie do Norska

Pletenky o průměru do 0,3 mm zakončené monofilním návazcem o průměru 0,5-1 mm jsou tou nejlepší kombinací pro chytání v Norsku. Kupte si více šňůr a vlasců, protože i v Norsku se hodně trhá! Obratlíky a karabinky pak používejte o nosnosti kolem 50 kg a to co nejkvalitnější! Rozhodně používejte stopery, tedy gumové zarážky, které ochrání očka karabinek i obratlíků.

Nezapomeňte také na zátěže, pokud budete chtít chytat na živou návnadu! Vezměte s sebou všechny zátěže, které budete potřebovat, protože Norové je moc nepoužívají. Zátěže například při lovu ryb na červy v mělké vodě může použít o hmotnosti do 100 g, ale při rybaření v proudící vodě, například při lovu halibutů na rybu, nebo při lovu tresek a mníků na hloubce přes 150 m použijte zátěže o váze 300 až 1000 gramů.

Chytání v Norsku - různé nástrahy

Chytání v Norsku – různé nástrahy

A na co chytat v Norsku?

Norové chytají většinou jen na umělé nástrahy. Využívají tradiční pilkery, které jsou běžně dostupné i v místních obchodech. Ale pozor, jigy nebo jigheady v sestavě s gumovými rybičkami nebo twistery, v Norsku nekoupíte! Norové je prostě nepoužívají, tak si je musíte dovést z Česka.

Při nákupu pilkrů mějte na paměti, že koncové očko pilkru, ve kterém je upevněn háček, by nemělo při dopadu nástrahy na dno narážet do dna, tedy nakupujte pilkery s háčky umístěnými na boku pilkru, ty na spodní straně pilkru při opakovaném dopadu na dno vezmou za své a ulomí se!

A na co ještě nezapomenout?

Při vylovování ryb na lodi se hodí vylovovací hák a vylovovací kleště. Pokud chcete chytat velké halibuty, rozhodně se vám šikne speciální harpuna s plovákem, ty menší pak můžete vylovovat z vody pomocí vylovovací ocasní smyčky.

Opěrka konce prutu a bederní zdolávací pás, ty budete potřebovat při chytání na hluboké vodě nebo s těžšími pilkery.

Norsko - večer u vody

Norsko – večer u vody

Základní rybářská sada vybavení pro mořský rybolov v Norsku – pilkrování:

  • 1x prut (rozhodně se ale vyplatí jeden prut náhradní!)
  • 1x naviják vhodný na mořský rybolov (také se hodí jeden náhradní!)
  • 1x pletenka o šířce do 3 mm, nejméně 250 metrů + náhradní pletenka
  • monofilní vlasec na návazce 30 metrů, šířka minimálně 0,50 mm + 1x náhradní
  • 20x obratlík s karabinou + kroužky
  • 30x gumová zarážka
  • 30x trojháčky
  • 10x pilkr o hmotnosti 150-250 g
  • 10x pilkr o hmotnosti 300-400 g
  • 10x pilkr o hmotnosti 500-750 g
  • 10x jighead nebo jig 200-300 g
  • 5x jighead nebo jig 400-500 g
  • 20x ripper-umělá ryba nebo velký twister na jigy a higheady
  • 3x návazec pro lov makrel nebo tresek
  • 2x návazec pro lov sleďů
  • nůž a kleště pro výrobu návazců či úpravu nástrah
  • vylovovací hák nebo vylovovací kleště
  • zdolávací pás – opěrku prutu
Chytání v Norsku - výbava

Chytání v Norsku – výbava

Základní rybářská sada vybavení pro rybolov v Norsku – lov na jezerech a řekách – vláčení:

  • Prut délky 2,4-2,7 m s vrhací zátěží 20-40 g na štiky, s vrhací zátěží 5-25 g na pstruhy (rozhodně se ale vyplatí jeden prut náhradní!)
  • smekací naviják se šňůrou nebo vlascem o nosnosti 10-20 kg na štiky, o nosnosti 4-12 kg na pstruhy + také jeden náhradní
  • ocelové nebo titanové návazce délky nejméně 20 cm pro lov štik
  • wobblery 8-20 cm pro lov štik, 2-7 cm pro lov pstruhů
  • plandavky 5-12 cm o hmotnosti 10-30 g pro lov štik, délky cca 5 cm o hmotnosti 5-20 g na lov pstruhů
  • rotačky č. 3-4 pro lov štik, rotačky č. 1-3 na lov pstruhů
  • twistery nebo gumové rybičky s jiggovými hlavičkami 5-30 g pro lov štik, 3-15 g na lov pstruhů
  • kleště nebo pean na uvolňování háčků

Základní rybářská sada vybavení pro rybolov v Norsku – lov na jezerech a řekách – muškaření:

  • prut délky 2,7-3 m AFTMA 8-9 na lov štik, cca 2,7 m AFTMA 5-7 pro lov pstruhů (rozhodně se ale vyplatí jeden prut náhradní!)
  • naviják s plovoucí šňůrou nebo sinktipem (lov štik)
  • kevlarové nebo titanové návazce délky min. 30 cm na lov štik, od 0,14 pro lov lipanů na sucho až po 0,25 pro lov pstruhů na streamery
  • štikové streamery nebo poppy, pro lov pstruhů mušky
  • kleště nebo pean na uvolňování háčků

Text: Jiří Langer, Foto:fotky-foto.cz, L. Bílek a S.Walsberger

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….