Rybářský rozcestník

Ruská rybí soljanka

Oblíbená rybí polévka v některých místech Ruska, je oblíbenější než boršč. Vaří se i v Bělorusku na Ukrajině. Existuje mnoho verzí, v těch moderních se přidávají do soljanky také zelené olivy a kapary. Lze ji připravit jak ze sladkovodních tak mořských ryb.

2 náročnost
50 minut
ruskáruská
  • 500 g vykostěného masa bez kůže ze sumce (kapr, treska)
  • 300-400 g rybích odřezků (hlavy, ocasy, ploutve)
  • 150 g nakládaných hub
  • 150 g oliv
  • 1,5 l vody
  • 4 ks plátky citronu
  • 3 ks kyselé okurky
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • 1/2 ks pórku
  • 1/4 ks celeru
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • bobkový list
  • černý pepř mletý
  • celý pepř
  • máslo
  • cukr
  • sůl
  • Příprava

    1. Z rybích odřezků připravíme vývar, zalijeme vodou, osolíme, přidáme celou cibuli, bobkový list, celý pepř, vaříme na mírném plameni 20 minut, během vaření sbíráme pěnu.
    2. Hotový vývar scedíme, odložíme stranou.
    3. Na másle podusíme plátky mrkve, celeru, pórku, přidáme protlak, zalijeme rybím vývarem. Do polévky přidáme plátky okurek, propláchnuté naložené houby (větší kusy překrájíme), vaříme na mírném plameni 20 minut.
    4. Na závěr přidáme do polévky kostky rybího masa, kousky citronu bez kůry, plátky oliv. Polévku dochutíme lákem z okurek, cukrem, solí a pepřem, povaříme ještě 5 minut.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….