Rybářský rozcestník

Makrela – skvělá nástraha na štiky

Makrela není jen skvělý ryba vhodná na gril či do udírny. Mají ji rádi i sladkovodní dravci, především pak štiky. Právě na kousky makrely lze chytit i pěkné trofejní kusy. Pokud vyrazíte na rybářskou výpravu na dravce, rozhodně se vyplatí si sebou vzít jednu zmrazenou makrelu. Určitě vás tato nástraha překvapí svojí účinností.

makrela-hlavaChytánísilonky-nastaha-sumci1ŠtikaŠtikamakrela-dravci-chytání5makrela-dravci-chytání1makrela-dravci-chytání4makrela-dravci-chytání2makrela-dravci-chytání6makrelímakrelí

Na kousky makrel se nechají přemluvit především štiky. Využít se dají jejich ocásky, ale skvělé je nastražit i hlavu, či část hřbetu makrely. Nejlepší je použít mražené makrely, stačí si jednu přinést k vodě, nechat povolit a pak z ní uříznout nějakou část. Většinou je nejlepší chytat klasicky na položenou, ale můžeme využít i montáže s podvodním splávkem, či chytat na kousek korku a část makrely.

Hlava makrely na jednoháčku….

Pokud chytáme cíleně štiky, rozhodně se vyplatí na návazec použít nějaký kvalitní návazec, ideální je lanko s obratlíkem a případně i karabinkou. Moderní rybáři dnes používají také fluorocarbon, ovšem lanka jsou na chytání štik přeci jen o trochu vhodnější.

A co háčky? Někdo preferuje trojháčky, používá dva i tři, někdo má raději méně hrotů, využívá dvojháčky či dokonce jen jednoháčky. Podstatné je to, aby se nám podařila štika, případně i jiný dravec, dobře zaseknout.

Chytání na makrelí ocásek…

TIP:

Při chytání sumců využívám kousky makrel do silonkových nástrah. Makrela pronikavě voní a tak funguje jako silné lákadlo právě na sumce.

Další články k tématu:

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….