2 náročnost
30 minut
+ doba naložení
Na solný lák:
5 l vody
1 kg Klasické soli
Na nálev:
3-4 dcl krmného glycerolu
0,1-1,5 dcl konzervantu krmiva Hulín (lze nahradit roztokem 1 dcl kyseliny mravenčí v 5 l glycerolu)
1 vrchovatá lžíce rychlosoli
1 hrnek sušené rybí moučky
1 hrnek sušené rybí krve
1/2 tuby belachanu pasty
1 balení potravinářské červené barvivo
Příprava
- Připravíme se hodně silný solný lák, na 5 l vody dáme 1 kg klasické soli
- Hovězí játra nakrájíme na silnější proužky, naložíme je na 24 hodin do slaného nálevu (ne, déle!)
- Smícháme spolu krmný glycerol s rychlosolí (rychlosoli dáme jen špetku), konzervantem na krmiva Hulín (nebo do kyseliny mravenčí smíchané s glycerolem, což je také dobrý konzervant), sušenou krev, sušenou rybí moučkou a belachanu pasty, směs ještě dobarvíme červeným barvivem
- Játra vložíme do připraveného nálevu, necháme několik dní, ale i týdnů či měsíců na studeném a temném místě.
Doporučení
Při manipulaci s takto naloženými játry rozhodně používejte gumové rukavice!
Poznámka
Používejte tuto nástrahu jen na těch revírech, kde není používání vnitřností na chytání ryb zakázáno!