Rybářský rozcestník

Vrba nachová (Salix purpurea)

Vrba nachová patří do čeledi vrbovitých. Je to středně velký, opadavý keř vysoký často až 5 metrů. Má tenké, husté, ohebné a vzpřímené větve. S metlovitou korunu, dorůstající až do výšky 10 m, kmínky mají až 15 cm v průměru. Dožívá se tak 40 let.

Název latinsky

Salix purpurea

Jiný název

vŕba purpurová

Rozpoznávací znaky

Keř dorůstající až do 10 metrů. Kmínky jsou silné maximálně 15 cm v průměru. Kůra je šedá, hladká. Letorosty má lysé, šedavě zelené, až nažloutlé či načervenalé. Listy má střídavé, vzácně vstřícné, obkopinaté až 12 cm dlouhé a až 1,2 cm široké. Jehnědy má válcovité, až 3 cm dlouhé, přisedlé, ohnuté. Tobolky má vejčité, asi 4 mm dlouhé. Kvete před rašením listů od dubna do května, plody dozrávají začátkem léta.

Výskyt

V Česku roste roztroušeně po celém území od nížin do podhůří hor. Ve světě roste ve střední a jižní Evropě, v severní Africe a v části Asie.

Obecně

Opadavý dvoudomý keř, který často roste podél vodních toků, v pobřežních křovinách a břehových porostech, podél vodních příkopů, na štěrkových náplavech bystřin, na minerálně bohatších kamenitých půdách.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….