Rybářský rozcestník

Chňapal

Chňapalové patří do čeledi chňapalovitých a jsou to ryby výrazně podobné okounovitým. Jméno chňapalů je odvozené od jejich způsobu lovu. Nehybně čekají na kořist a v ten pravý moment po ní znenadání chňapnou. Chňapalové jsou predátoři a živí se zejména malými rybami, korýši, červy a garnáty, ale příležitostně také požívají plankton.

RedRed

Jiný název

Schnapper, Lutiano, Vivaneau campèche, Pargo del Golfo, Snapper

Rozpoznávací znaky

Charakteristickým znakem chňapalů jsou jejich velká ústa, která jim umožňují chytat kořist větší, než jsou sami.Ostré zuby jsou zárukou toho, že jednou chycená kořist již nemá šanci uniknout. Hlava chňapala má trojúhelníkový tvar a jeho ocas je vroubkovaný.

Výskyt

V Atlantském oceánu, včetně Mexického zálivu, kde žije v prostředí hlubších útesů.

Obecně

Chňapalové mohou dosahovat maximální délky až jednoho metru a váhy kolem 20 kilogramů, ale i o něco více. Dožívají se maximálního věku 21 let. Je potvrzeno, že existují nicméně i jedinci jejichž průměrná délka života je podstatně nižší.

Nejznámějším druhem je pravděpodobně chňapal červený. Ostatně všichni zástupci této čeledi, kteří mají červenou nebo hnědou barvu těla jsou nazýváni chňapalové červení (red snapper) avšak v Německu se po názvem chňapal červený smí prodávat pouze jediný druh s latinským názvem ‘Lutjanus malabaricus’. Chňapal červený obývá zejména skalnaté dno v hlubších vodách zatímco jeho mláďata mívají radši mělčí vody s písečným dnem.

Kuchyňské zpracování:

Chňapalové mají velmi pevné, bílé a relativně suché maso. Co víc, maso obsahuje jen velmi málo kostí a tak se příjemně a snadno jí. Chňapal se hodí pro jakýkoliv způsob přípravy, ale nejlepší je pečený.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Dají se chytit při povrchovém vláčení s poppy, tak při hlubinném na různé woblery.

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.