Rybářský rozcestník

Chňapal

Chňapalové patří do čeledi chňapalovitých a jsou to ryby výrazně podobné okounovitým. Jméno chňapalů je odvozené od jejich způsobu lovu. Nehybně čekají na kořist a v ten pravý moment po ní znenadání chňapnou. Chňapalové jsou predátoři a živí se zejména malými rybami, korýši, červy a garnáty, ale příležitostně také požívají plankton.

RedRed

Jiný název

Schnapper, Lutiano, Vivaneau campèche, Pargo del Golfo, Snapper

Rozpoznávací znaky

Charakteristickým znakem chňapalů jsou jejich velká ústa, která jim umožňují chytat kořist větší, než jsou sami.Ostré zuby jsou zárukou toho, že jednou chycená kořist již nemá šanci uniknout. Hlava chňapala má trojúhelníkový tvar a jeho ocas je vroubkovaný.

Výskyt

V Atlantském oceánu, včetně Mexického zálivu, kde žije v prostředí hlubších útesů.

Obecně

Chňapalové mohou dosahovat maximální délky až jednoho metru a váhy kolem 20 kilogramů, ale i o něco více. Dožívají se maximálního věku 21 let. Je potvrzeno, že existují nicméně i jedinci jejichž průměrná délka života je podstatně nižší.

Nejznámějším druhem je pravděpodobně chňapal červený. Ostatně všichni zástupci této čeledi, kteří mají červenou nebo hnědou barvu těla jsou nazýváni chňapalové červení (red snapper) avšak v Německu se po názvem chňapal červený smí prodávat pouze jediný druh s latinským názvem ‘Lutjanus malabaricus’. Chňapal červený obývá zejména skalnaté dno v hlubších vodách zatímco jeho mláďata mívají radši mělčí vody s písečným dnem.

Kuchyňské zpracování:

Chňapalové mají velmi pevné, bílé a relativně suché maso. Co víc, maso obsahuje jen velmi málo kostí a tak se příjemně a snadno jí. Chňapal se hodí pro jakýkoliv způsob přípravy, ale nejlepší je pečený.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Dají se chytit při povrchovém vláčení s poppy, tak při hlubinném na různé woblery.

Nejčtenější články

Chytáme na boilies – úplné začátky – návazce a montáže

Chytání na různě velké a barevné kuličky již není ani u nás v Česku žádnou novinkou. Touto asi nejúspěšnější metodou pro lov kaprovitých ryb, cíleně pak hlavně velkých kaprů, propadlo mnoho českých rybářů. A není divu! Nejen, že se často na nastražené boilie nechá přemluvit velký kapr, ale například i amur a další karprovité ryby. Nabídnutým boilie pak někdy nepohrdne ani sumec. V tomto článku pro rybářské elévy, nebo pro ty, co to chtějí teprve s boilies kuličkami poprvé zkusit, si povíme a ukážeme, jak navázat montáže a nabídnout boilies rybám.

Chytat dravce na živou či mrtvou rybičku nebo jen na umělé nástrahy? Je lov na živou nástrahu přežitek?

V daleké minulosti to měli sportovní rybáři jednoduché, většinou chytali dravce na přirozenou nástrahu a to buď živou, nebo mrtvou, jinou volbu neměli. Časem se začali pro lov některých dravých ryb využívat i nástrahy umělé, což umožnil rozkvět sportovního rybolovu ruku v ruce s technickým vývojem, ten totiž dovolil výrobcům vláčecích nástrah nahradit dřevo umělými hmotami a dalšími materiály, z kterých se dnes vyrábí dokonalé napodobeniny rybek, ale i jiných vodních živočichů. Nejmodernější „měkké“ umělé nástrahy, které vznikly v USA, se velice rychle rozšířili jak do Evropy, tak i do Skandinávie. V severských zemích se tak s nastraženou živou rybkou již dnes téměř nesetkáte. V některých státech je pak chytání na živou nástrahu zakázané úplně!

Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná předemvším v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím