Rybářský rozcestník

Kosatec žlutý (Iris pseudacorus)

Vytrvalá bylina kvetoucí koncem jara a začátkem léta nápadnými žlutými květy, které ale novoní. Roste především na březích vodních nádrží, v rákosinách, v porostech ostřic, také v lužních lesích.

Kosatec žlutý - Iris pseudacorus

Název latinsky

Iris pseudacorus

Jiný název

kosatec žltý, sumpfschwertlilien

Rozpoznávací znaky

Kosatec žlutý je bažinná bylina se silným, rozvětveným oddenkem silným až 3 mm a vysokým až 150 cm, s mečovitými listy. Kvete žlutými nevonnými květy, vnější okvětní lístky jsou bez kartáčku, mají fialově hnědou kresbu. Plodem je válcovitá, tupě trojhranná tobolka s velkými semeny. Kvete od května do června.

Výskyt

V Česku roste více v teplejších částech republiky, na březích vodních ploch a mokřadech, jinak se vyskytuje se roztroušeně po celém území, chybí jen v horských oblastech. Ve světě ho pak najdeme skoro v celé Evropě, v Asii a v severní Africe, také roste na Kavkaze a v Severní a Jižní Americe.

Obecně

Kosatec žlutý roste na bahnitých, mokrých místech, na březích stojatých i mírně tekoucích vod, v rákosinách, také v příkopech a lužních lesích. Kvete koncem jara a začátkem léta nápadnými žlutými květy, které ale novoní.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….