Rybářský rozcestník

Melasa

Melasa je velmi sladký přírodní produkt – hustý sirup hnědočerné barvy. Jedná se o zbytek při získávání cukru z cukrové řepy, obsahuje asi 50 % sacharidů, stopové prvky a vitamíny. Má příjemnou vůni a zvyšuje žravost ryb. Používá se jako posilovač do vnadících směsí, také dodává těmto směsím dobrou pojivost.

Existuje jak v suché formě jako prášek, tak v tekuté. Při zvlhčování směsi je dobré tekutou melasu nalít do vody v poměru 1:1 a tímto pak zvlhčovat směs. Dodává se jako přírodní melasa nebo ještě dochucovaná různými příchutěmi (med, scopex, vanilka, jahoda, brasem).

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.