Rybářský rozcestník

Uzené ryby – extra delikates

Uzení ryb pro vlastní potřebu je velmi jednoduché zpestření jídelníčku, zvláště na dovolené nebo na delší rybářské výpravě, kde si můžeme nachytat kvalitní ryby sami. Mezi úlovky vhodné k uzení patří kromě mořských ryb (makrela, sleď, losos, platýz, sardinky, úhoř atd.) také některé ryby sladkovodní. Zvláště dobře se hodí kapr, lín a pstruh. Všeobecně platí, že tučnější ryby jsou chutnější, než ryby s nízkým obsahem tuku. Například okoun a štika nejsou po vyuzení nic moc, jejich maso je příliš suché.

Přenosná udírna s popisem

Jak na to?

Uvádím příklad uzení vlastního úlovku divokého kapra v přírodě. Rybu (zde Abramis brama, cca 1,5 kg) nejprve zbavíme šupin, vyvrhneme a necháme v lednici přes noc odpočinout. Z hlavy a části vnitřností včetně ocasu lze uvařit dobrou rybí polévku, žábry ale vyhodíme. Ráno rybu naporcujeme (20-25 dkg/kousek). Připravíme si slanou směs koření podle vlastní chuti.

Piliny na uzení, foto s popiskem

Jak na to?

Na vhodném místě (např. na kameni – pozor na rozdělávání ohně u lesa!) si připravíme přenosnou udírnu. Na dno položíme staniolovou fólii ve dvou vrstvách, což nám ušetří spoustu práce při pozdějším čištění. Plochu pokryjeme jednou vrstvou pilin, které rybě při uzení dodají tu pravou chuť. Piliny by neměly být příliš jemné, nejlepší jsou nasekané kousky třísek 5-10 mm. Pro uzení ryb se výborně hodí dřevíčka z olše, ale lze použít i jiné, například z jasanu, hrušky, hickory apod. Nutno vyzkoušet, každý má jiné chutě.

Přenosná udírna s popisem

Lihové kahany udírny naplníme podle návodu udírny vhodnou kapalinou, většinou denaturovaným lihem. Jeden kahánek pojme cca 0,5 dcl. Zapálíme a nad hořící kahánky položíme plechovou nerezovou krabici s naporcovanou rybou. Horní kouřový kanálek ve víku (ventil) otevřeme asi na půl. Uzení startuje okamžitě. Víko udírny během hoření nezvedáme, proces je hotový, až palivo za 20-30 minut zcela vyhoří. Potom si naše delikátní uzené dílo můžeme v klidu prohlédnout. Překvapí nás příjemná, kolem se šířící vůně uzených ryb.

Nejlepší je náš delikates konzumovat za tepla, krátce po vyuzení. Doporučuji pokapat citrónem. Může se jíst jen tak, s vařeným bramborem nebo se salátem, eventuelně s bramborovým salátem bez majonézy.

Uzení kapra v přenosné udírně

Pokud jsme měli štěstí většího úlovku a uzená ryba nám zbude, dáme jí do lednice a druhý den si uděláme studenou rybí pomazánku. Například s jemně nasekanou šalotkou, kvalitní majonézou nebo créme fraiche (hustou smetanou), pažitkou, koprem, capris … Rybu rukama „rozebereme“ na kousky, vyndáme eventuelní kostičky a vše v míse pořádně utřeme vařečkou. Nezapomeneme na čerstvou citrónovou šťávu nebo malé kousky limetky. Okořeníme dle vlastní fantazie a necháme aspoň dvě hodiny v lednici. Na krajíci čerstvého chleba je to pohádka!

Dobrou chuť!

Text & foto © Jean Pragen

(článek poskytl web: ReceptyOnLine.cz)

Nejčtenější články

Vlasec nebo pletenka, aneb co vlastně namotat na cívku navijáku?

Dříve, než zajdeme do obchodu a koupíme si nějaký vlasec nebo pletenou šňůru, měli by jsem si dobře rozmyslet, jaké ryby a s jakým vybavením půjdeme chytat a také jakou metodou. Je rozdíl, zda vyrazíme na kapry a nástrahu budeme chtít nastražit dalekým náhozem, či zda budeme nástrahu zavážet lodí v hodně zatravněném prostředí, nebo jestli například budeme chytat drobnější ryby přímo pod nohama. Také na jemnou plavanou jistě zvolíme jiný vlasec, než na položenou, nebo když půjdeme lovit dravce. Uvědomte si, že vlasec nebo pletenka je jediná věc, která dělí rybáře od montáže a potažmo chycené ryby. Drahý prut a naviják jen usnadní a zpříjemní rybáři život a samotný lov, ale stejně pak rybu od rybáře po záběru nakonec spojuje jen ten dobrý, nebo špatný vlasec!

Držák s hlásičem záběru přidělaný přímo na prutu

Už jsem u vody viděl desítky různých vychytaných držáků na sumcový prut s různě přidělanými držáky na signalizátor záběru, ale tenhle způsob mě opravdu dostal.

Klipy na červy se dají použít i na jiné nástrahy

Letos jsem začal klipy na červy používat i na umístění jiných nástrah, než červů a žížal pod háček. Skvěle na klipu drží například kus rohlíku, ale také kukuřice či kousek klobásky.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím