Rybářský rozcestník

Koření vhodné k uzení ryb

O koření (ochucování) mohou být samozřejmě vedeny spory, obzvlášť při kořenění rybích pokrmů. Každý má to své pravé a nejlepší! Ovšem někdy je třeba se inspirovat.

Pro někoho již posolení znamená určitý druh lehkého okořenění, které se v žádném případě nesmí přehnat, pokud nemáte zrovna chuť na uzeného slanečka. Pro někoho je důležité také to, jakou chutí obohatí rybí maso druh dřeva použitého k uzení a udicí moučka. Avšak ryba by měla zůstat rybou.

Kdo by chtěl přesto kořenit a nemá s kořeněním ryb žádné velké zkušenosti, měl by jako přísadu do nálevu použít koření na ryby, které se běžně prodává v obchodech. Samozřejmě lze při nakládání ryb do solného roztoku použít také čerstvé bylinky nebo koření (bylinky), jako je kopr, bazalka, tymián, saturejka, petržel, rozmarýn, kapary, česnek (třeba na kapra), mletá paprika a hořčice. Nikdy nemůže uškodit pepř.

Mělo by se však kořenit vždy s citem a podle toho, jak je kdo zvyklý. Takže ani v receptech nelze stanovit přesné množství koření, které by vyhovovalo každé chuti.

Tip na skvělé rybí kořenění:

U jiného způsobu kořenění se koření nepřidává do solného nálevu, ale ryba se po nasolení a osušení potře směsí koření a toto koření se po vyuzení opět částečně setře. Příklad takové směsi (roztluče se v hmoždíři nebo v plastovém sáčku paličkou):

  • 2 díly zrnek pepře
  • 2 díly koriandrových semen
  • 1 díl nového koření
  • 2 díly jalovcových bobulí

Kromě toho lze k udicí moučce přidat několik jalovcových větviček.

Autor: Egon Binder

Nejčtenější články

Termíny vytírání ryb

Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

Drop Shot – základy

Celkově při vedení nástrahy vodou je právě u techniky vláčení zkušenost a um rybáře tou alfou a omegou úspěchu. Ale to vlastně platí pro všechny rybolovné techniky. Některé ovšem vyžadují více znalostí rybáře, než jiné. Bohužel chytat jemnou, případně střední přívlačí s montáží ukončenou olovem a umělou nástrahou upevněnou 40 až 50 cm ode dna vyžaduje ruce i hlavu již protřelého rybáře. Proto doporučuji nejprve pár kilometrů a hodin strávit klasickou vláčkou a až po té, se začít zabývat technikou Drop Shot, která je vhodná spíše pro zkušenější vláčkaře.

Základy lovu ryb pod ledem, tedy tzv. na dírkách

I přes stálé legislativní komplikace se v Česku najdou revíry, kde si lze legálně zachytat ve vyvrtaných dírách v ledu. Je to rybolovná technika, kterou každým rokem podlehne stále více rybářů, kteří se nechtějí smířit s tím, že jim mráz a ledová krusta brání využívat jiné, běžné techniky lovu ryb. Prostě někdo to doma u televize a krbu nevydrží ani v zimě! 🙂

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím