Pro ty, co si rádi nějakou tu rybu od vody odnesou domů tu máme tip našich dědů a pradědů na předúpravu rybího masa a kůže před samotnou tepelnou úpravou, případně i před zamražením. Pokud takto ryby upravíte, snížíte tak zásadně pachuť rybího masa, díky které hodně lidí ryby nemají rádi.
Až nedávno mě nezávisle na sobě dva rybáři poučili o tom, jak ryby upravit, než se pustíme do jejich dalšího zpracování či než je dáme do sáčku a zamrazíme. Jde o jednoduchou fintu, jak se zbavit slizu ryb a to i toho uloženého v jejich slizových kanálcích.
Rybu nejprve vykucháme, zbavíme případných šupin, hlavy, ocasu a ploutví, pak se teprve pustíme do spařování kůže…
Ryby spařujeme krátce, jen přelitím horké vody z konvice, pokud to přeženeme, začne se již rybí maso zatahovat, což není žádoucí, zvláště, pokud ho nehodláme okamžitě dále upravovat, ale chceme si úlovek uložit do mrazáku na později.