Rybářský rozcestník

Zavináče

Jedna z variant přípravy chutných zavináčů.

1 náročnost
30 minut
+ 5 dní proležení  
Zavináče - ze sleďů
  • 8 ks sleďů
  • 3-4 ks sterilované okurky
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžíce kaparů
  • 1 lžička celého pepře
  • 1/2 l vody
  • kopr
  • ocet
  • cukr
  • sůl
  • Příprava

    1. Sledě dobře očistíme, odřízneme hlavy, vykostíme je, omyjeme, necháme odkapat a po vnitřní straně osolíme a potřeme hořčicí
    2. Kapary pokrájíme na kousky, zrnka pepře rozdrtíme, cibuli nakrájíme na plátky, okurky na hranolky (dlouhé asi 4 cm) a vše rozdělíme na sledě
    3. Pevně je stočíme v závitky, upevníme párátky a urovnáme do kameninového hrnce nebo do sklenice
    4. Vodu svaříme s octem, bobkovým listem, malým množstvím soli a špetkou cukru, necháme vychladnout
    5. Nálev nalijeme na zavináče, přidáme několik snítek kopru a necháme je 4-5 dní proležet.

    Doporučení

    Podáváme s majonézou, remuládou nebo s kysanou smetanou.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím