Rybářský rozcestník

Jednoduchá domácí výroba boilies na kapry

V obchodech se dají koupit různé druhy boilies od mnoha výrobců. Mají ovšem jedno společné, většinou jsou dost drahé a ani nevíme, co v těch kuličkách vlastně je, jestli samé dobroty, nebo i nějaký popel, hlína či jiné příměsi, které tam vlastně vůbec nepatří. U toho domácího bolies víme přesně, co si tam dáte. Kromě toho právě výroba bolies podle této receptůry je velmi jednoduchá, takže ji zvládne každý, jen trochu zručný, rybář.

3 náročnost
180 minut
+ doba odležení  
  • 300 g kukuřičného šrotu
  • 300 g krupice
  • 200 g strouhanky
  • 4-6 lžic tekutého medu
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 sáčky skořivového cukru
  • 8 ks vajec
  • potravinářské barvivo
  • rostlinný olej
  • Ostatní:
  • mísa, mikrotenový sáček, hrnec s horkou vodou, sítko a síto
    1. Vejce rozšleháme ve větší míse, přidáme oba cukry a med, vše důkadně promícháme
    2. Nasypeme barvivo, množství volíme dle návodu na obalu, opět důkladně promícháme, necháme chvíli stát, aby se všechny složky spolu důkladně propojily
    3. Smícháme suché složky, tedy kukuřičný šrot spolu se strouhankou a krupicí, vypracujeme těsto, hmotu ručně, nebo robotem hněteme nejméně 10 minut! pokud bude směs příliš tekutá, přisypejte šrot a strouhanku, pokud bude moc tuhá, do hmoty zapracujte trochu rostlinného oleje, výsledné těsto musí být nelepivé, konzistentní
    4. Hotové těsto necháme v mikrotenovém sáčku nejméně 1 hodnu odležet
    5. Z těsta odkrajujeme kousky, z kterých vyválíme válečky o požadované síle, záleží na tom, jak velké chceme koule mít
    6. Válečky rozkrájíme na 1-1,5 cm, dlouhé kousky, ty vytvarujeme do tvaru koulí (zjednodušit tuhle část výroby lze pomocí rollballu, což je pomůcka na výrobu boilies)
    7. Nyní kuličky uvaříme v páře; do hrnce nalijeme vodu, tu přivedeme k varu, sítko umístíme těsně nad vodu, ale tak, aby se mohl hrnec zaklopit vhodnou poklicí, na síto položíme boilies a vaříme, zaklopené tak 6 až 8 minut
    8. Uvařené koule gumové konzistence rozložíme na síto, kde je necháme oschnout, postup opakujeme, dokud takto neuvaříme všechny připravené koule
    9. Koule lze ihned použít, nebo zamrazit ve vhodných umělohmotných dózách, tam vydrží i několik měsíců, nezapomeňte je však den před výpravou vytáhnout a rozmrazit!

    Nejčtenější články

    Bivakování u vody aneb problémy kolem pobytu u vody a to nejen v nočních hodinách

    Bohužel stanovat si nemůžeme, kde se nám zachce. I když dnes legislativou není obecně zakázané bivakovat na státních pozemcích, přesto si nemůžeme všude rozložit stan a přenocovat. Buď to místně zakazují obecní nebo městské vyhlášky, nebo i některé zákony na ochranu přírody. Pak také musíme ctít soukromé pozemky, kde jen vlastník pozemku nám může povolit tento užívat, například také k přenocování. A co my rybáři? Máme nějakou výjimku nebo legislativa na nás nemyslí? Obecně má rybář právo se skrýt před deštěm a větrem, ovšem bližší specifikace v zákonech není, myslím tím upřesnění, kde je hranice mezi přístřeškem proti dešti a stanem, který již mnohým vadí…

    Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

    Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná především v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

    Chleba či rohlík nastražený pomocí gumičky a roztahovače kroužků

    Nastražit pomocí gumiček a roztahovače kroužků lze jak peletky, tak po mírné úpravě i bolies koule. Ale co tak zkusit nastražit chlebovou kůrku či jiné pečivo? Jde to!

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím