Rybářský rozcestník

Jednoduchá domácí výroba boilies na kapry

V obchodech se dají koupit různé druhy boilies od mnoha výrobců. Mají ovšem jedno společné, většinou jsou dost drahé a ani nevíme, co v těch kuličkách vlastně je, jestli samé dobroty, nebo i nějaký popel, hlína či jiné příměsi, které tam vlastně vůbec nepatří. U toho domácího bolies víme přesně, co si tam dáte. Kromě toho právě výroba bolies podle této receptůry je velmi jednoduchá, takže ji zvládne každý, jen trochu zručný, rybář.

3 náročnost
180 minut
+ doba odležení  
  • 300 g kukuřičného šrotu
  • 300 g krupice
  • 200 g strouhanky
  • 4-6 lžic tekutého medu
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 sáčky skořivového cukru
  • 8 ks vajec
  • potravinářské barvivo
  • rostlinný olej
  • Ostatní:
  • mísa, mikrotenový sáček, hrnec s horkou vodou, sítko a síto
    1. Vejce rozšleháme ve větší míse, přidáme oba cukry a med, vše důkadně promícháme
    2. Nasypeme barvivo, množství volíme dle návodu na obalu, opět důkladně promícháme, necháme chvíli stát, aby se všechny složky spolu důkladně propojily
    3. Smícháme suché složky, tedy kukuřičný šrot spolu se strouhankou a krupicí, vypracujeme těsto, hmotu ručně, nebo robotem hněteme nejméně 10 minut! pokud bude směs příliš tekutá, přisypejte šrot a strouhanku, pokud bude moc tuhá, do hmoty zapracujte trochu rostlinného oleje, výsledné těsto musí být nelepivé, konzistentní
    4. Hotové těsto necháme v mikrotenovém sáčku nejméně 1 hodnu odležet
    5. Z těsta odkrajujeme kousky, z kterých vyválíme válečky o požadované síle, záleží na tom, jak velké chceme koule mít
    6. Válečky rozkrájíme na 1-1,5 cm, dlouhé kousky, ty vytvarujeme do tvaru koulí (zjednodušit tuhle část výroby lze pomocí rollballu, což je pomůcka na výrobu boilies)
    7. Nyní kuličky uvaříme v páře; do hrnce nalijeme vodu, tu přivedeme k varu, sítko umístíme těsně nad vodu, ale tak, aby se mohl hrnec zaklopit vhodnou poklicí, na síto položíme boilies a vaříme, zaklopené tak 6 až 8 minut
    8. Uvařené koule gumové konzistence rozložíme na síto, kde je necháme oschnout, postup opakujeme, dokud takto neuvaříme všechny připravené koule
    9. Koule lze ihned použít, nebo zamrazit ve vhodných umělohmotných dózách, tam vydrží i několik měsíců, nezapomeňte je však den před výpravou vytáhnout a rozmrazit!

    Nejčtenější články

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

    Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

    Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?