3 náročnost
180 minut
+ doba odležení
300 g kukuřičného šrotu
300 g krupice
200 g strouhanky
4-6 lžic tekutého medu
2 sáčky vanilkového cukru
2 sáčky skořivového cukru
8 ks vajec
potravinářské barvivo
rostlinný olej
Ostatní:
mísa, mikrotenový sáček, hrnec s horkou vodou, sítko a síto
- Vejce rozšleháme ve větší míse, přidáme oba cukry a med, vše důkadně promícháme
- Nasypeme barvivo, množství volíme dle návodu na obalu, opět důkladně promícháme, necháme chvíli stát, aby se všechny složky spolu důkladně propojily
- Smícháme suché složky, tedy kukuřičný šrot spolu se strouhankou a krupicí, vypracujeme těsto, hmotu ručně, nebo robotem hněteme nejméně 10 minut! pokud bude směs příliš tekutá, přisypejte šrot a strouhanku, pokud bude moc tuhá, do hmoty zapracujte trochu rostlinného oleje, výsledné těsto musí být nelepivé, konzistentní
- Hotové těsto necháme v mikrotenovém sáčku nejméně 1 hodnu odležet
- Z těsta odkrajujeme kousky, z kterých vyválíme válečky o požadované síle, záleží na tom, jak velké chceme koule mít
- Válečky rozkrájíme na 1-1,5 cm, dlouhé kousky, ty vytvarujeme do tvaru koulí (zjednodušit tuhle část výroby lze pomocí rollballu, což je pomůcka na výrobu boilies)
- Nyní kuličky uvaříme v páře; do hrnce nalijeme vodu, tu přivedeme k varu, sítko umístíme těsně nad vodu, ale tak, aby se mohl hrnec zaklopit vhodnou poklicí, na síto položíme boilies a vaříme, zaklopené tak 6 až 8 minut
- Uvařené koule gumové konzistence rozložíme na síto, kde je necháme oschnout, postup opakujeme, dokud takto neuvaříme všechny připravené koule
- Koule lze ihned použít, nebo zamrazit ve vhodných umělohmotných dózách, tam vydrží i několik měsíců, nezapomeňte je však den před výpravou vytáhnout a rozmrazit!