Rybářský rozcestník

Zavařená uzená ryba v oleji (rybí olejovky)

Na tento recept je nejlepší použít vyuzené ryby, co mají málo kostí, jako sumec, amur, části kapra za hlavou… Jde o delikatesu vhodnou jako součást například silvestrovského menu. Naložené, vyuzené kousky masa se hodí na chleba nebo toust potřený máslem, ozdobený cibulí, nebo kousky lze použit na jednohubky, stejně, jako například rybí očka. Někdo si je také určitě rád dá jen tak, přímo ze skleničky, spolu s pečivem, například k pivu či vínu.

2 náročnost
140 minut
ZavařenáZavařenáZavařená
  • uzené kousky rybího masa bez kostí, například ze sumce, amura, kapra...
  • kvalitní rostlinný olej
  • Na 1 skleničku:
  • 2-3 ks kuličky černého pepře
  • 1-2 ks kuličky nového koření
  • 1 ks chilli paprička
  • vhodné zavařovací skleničky, například od dětské výživy
  • Příprava

    1. Vyuzené maso ručně natrháme na drobnější kousky, zkontrolujeme, aby se nám někde nezatoulala nějaká to kostička.
    2. Maso vyskládáme do skleniček, do každé dáme 2 ks kuličky pepře a 2 ks kuličky nového koření, dále 1 ks bobkový list a 1 ks chilli papričku, zakápneme trochou oleje.
    3. V této fázi do skleniček vyskládáme kousky natrhané vyuzené ryby, moc maso nezatlačujeme do skleničky, potřebujeme, aby se olej dostal všude, do každého volného místečka kolem masa. Maso neplníme až povrch!
    4. Chvíli počkáme, raději skleničkami několikrát klepneme, aby se uvolnil případný vzduch, co uvízl mezi kousky masa, dolejeme olej tak, aby zůstal 1 cm pod okrajem skleničky volný prostor.
    5. Naplněné skleničky důkladně uzavřeme víčky, vložíme do hrnce s utěrkou, vodou olejovky zalijeme, aby byly úplně potopené, sterilujeme na 90-100 °C tak 1 hodinu, další den sterilujeme ještě dalších 45 minut.
    6. Po 14 dnech se můžeme do rybích olejovek pustit, ale lepší je si je nechat na nějaké významné příležitosti, jako na oslavu Silvestra a podobně.

    Doporučení

    Můžete zkusit maso prokládat kolečky cibule, nebo ho doplnit o stroužky (plátky) česneku. Místo chilli papričky lze do skleničky nasypat vločky z chilli papričky.

    Poznámka

    Foto je na rybí olejovky z kousků sumce, z hlavy, ocasu a žeber. Právě na tento recept se sumec hodí nejlépe, protože nemá téměř žádné kosti a lze využít právě maso z částí sumce, které se nehodí na jinou úpravu, leda tak na polévku, nebo rybí salát.

    Nejčtenější články

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

    Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

    Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?