Rybářský rozcestník

Zavařená uzená ryba v oleji (rybí olejovky)

Na tento recept je nejlepší použít vyuzené ryby, co mají málo kostí, jako sumec, amur, části kapra za hlavou… Jde o delikatesu vhodnou jako součást například silvestrovského menu. Naložené, vyuzené kousky masa se hodí na chleba nebo toust potřený máslem, ozdobený cibulí, nebo kousky lze použit na jednohubky, stejně, jako například rybí očka. Někdo si je také určitě rád dá jen tak, přímo ze skleničky, spolu s pečivem, například k pivu či vínu.

2 náročnost
140 minut
ZavařenáZavařenáZavařená
  • uzené kousky rybího masa bez kostí, například ze sumce, amura, kapra...
  • kvalitní rostlinný olej
  • Na 1 skleničku:
  • 2-3 ks kuličky černého pepře
  • 1-2 ks kuličky nového koření
  • 1 ks chilli paprička
  • vhodné zavařovací skleničky, například od dětské výživy
  • Příprava

    1. Vyuzené maso ručně natrháme na drobnější kousky, zkontrolujeme, aby se nám někde nezatoulala nějaká to kostička.
    2. Maso vyskládáme do skleniček, do každé dáme 2 ks kuličky pepře a 2 ks kuličky nového koření, dále 1 ks bobkový list a 1 ks chilli papričku, zakápneme trochou oleje.
    3. V této fázi do skleniček vyskládáme kousky natrhané vyuzené ryby, moc maso nezatlačujeme do skleničky, potřebujeme, aby se olej dostal všude, do každého volného místečka kolem masa. Maso neplníme až povrch!
    4. Chvíli počkáme, raději skleničkami několikrát klepneme, aby se uvolnil případný vzduch, co uvízl mezi kousky masa, dolejeme olej tak, aby zůstal 1 cm pod okrajem skleničky volný prostor.
    5. Naplněné skleničky důkladně uzavřeme víčky, vložíme do hrnce s utěrkou, vodou olejovky zalijeme, aby byly úplně potopené, sterilujeme na 90-100 °C tak 1 hodinu, další den sterilujeme ještě dalších 45 minut.
    6. Po 14 dnech se můžeme do rybích olejovek pustit, ale lepší je si je nechat na nějaké významné příležitosti, jako na oslavu Silvestra a podobně.

    Doporučení

    Můžete zkusit maso prokládat kolečky cibule, nebo ho doplnit o stroužky (plátky) česneku. Místo chilli papričky lze do skleničky nasypat vločky z chilli papričky.

    Poznámka

    Foto je na rybí olejovky z kousků sumce, z hlavy, ocasu a žeber. Právě na tento recept se sumec hodí nejlépe, protože nemá téměř žádné kosti a lze využít právě maso z částí sumce, které se nehodí na jinou úpravu, leda tak na polévku, nebo rybí salát.

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

    Ryba v české kuchyni – 3. díl

    Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.