Rybářský rozcestník

Vyuzená hlavatka

V celku nebo na podkovy vyuzená hlavatka, naložená v láku.

3 náročnost
30 minut
+ 2 hodiny naložení, 1,5 hodiny uzení  
  • hlavatka
  • 1,5 l vody na 1 kg ryby
  • 300 g soli na 1 l vody
  • Příprava

    1. Vykuchanou, dobře očištěnou a pod tekoucí studenou vodou opláchlou hlavatku naložíme na 2 hodiny do láku, musí být úplně potopená
    2. Naložené maso znovu očistíme, necháme okapat a dostatečně osušíme
    3. Udíme asi 1, 5 hodiny, při teplotě nejdříve více jak 100 °C, postupně ji snižujeme až na 80 °C
    4. Ryba je vyuzená, jestliže je maso na vytržené hřbetní ploutvi bílé, tedy není již průhledné.

    Příprava nálevu:
    Odměříme si vlažnou vodu podle váhy ryby (1,5 l vody na 1 kg váhy ryby) a dáme do ní sůl (300 g soli na 1 l vody), promícháme a necháme sůl rozpustit.

    Doporučení

    Větší kusy raději udíme na podkovy.

    Poznámka

    Více o uzení ryb najdete v naší škole vaření: Udíme ryby.

    Nejčtenější články

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

    MiČR handicapovaní rybáři a MiČR ženy plavaná Mělník 2024

    Vážení přátelé sportovního rybolovu, dovolujeme si Vás pozvat na Mistrovství ČR v plavané v roce 2024, které se bude konat 26.4. – 28.4. 2024 na Mělníce.