V celku nebo na podkovy vyuzená hlavatka, naložená v láku.
1. Vykuchanou, dobře očištěnou a pod tekoucí studenou vodou opláchlou hlavatku naložíme na 2 hodiny do láku, musí být úplně potopená
2. Naložené maso znovu očistíme, necháme okapat a dostatečně osušíme
3. Udíme asi 1, 5 hodiny, při teplotě nejdříve více jak 100 °C, postupně ji snižujeme až na 80 °C
4. Ryba je vyuzená, jestliže je maso na vytržené hřbetní ploutvi bílé, tedy není již průhledné.
Příprava nálevu:
Odměříme si vlažnou vodu podle váhy ryby (1,5 l vody na 1 kg váhy ryby) a dáme do ní sůl (300 g soli na 1 l vody), promícháme a necháme sůl rozpustit.
Větší kusy raději udíme na podkovy.
Více o uzení ryb najdete v naší škole vaření: Udíme ryby.