Rybářský rozcestník

Vodňanský rybí bujón

Polévka vodňanských rybářů. Tak se vařila již v minulém století. Kdo má rád rybí polévky, rozhodně by měl vyzkoušet i tento recept!

2 náročnost
40 minut
Vodňanský rybí bujón
  • 1,5 l vody
  • 1 kg rybích hlav a odřezků
  • 10 ks kuliček celého pepře
  • 2 ks stroužky česneku
  • 2 ks vejce
  • 1 ks kousek celeru
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • polévkové koření
  • petrželka
  • pepř
  • sůl
    1. Rybí hlavy zbavené žáber spolu s odřezky vložíme do hrnce a zalijeme 1,5 l vody, přidáme mrkev, celer, cibuli, celý pepř a sůl, vaříme na mírném plameni 20 minut
    2. Hotový vývar scedíme přes plátýnko, rybí maso, zeleninu odložíme stranou
    3. Do čirého vývaru nastrouháme vychladlou mrkev, celer, z masa odstraníme kostičky, rovněž přidáme do vývaru, necháme chvíli prohřát
    4. Nakonec přidáme utřený česnek, rozšlehaná vejce
    5. Vývar dochutíme solí, pepřem, polévkovým kořením, posypeme petrželkou a horký podáváme s pečivem.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

    Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.