Rybářský rozcestník

Vánoční černá omáčka (Lenora)

Hustá, černá omáčka velmi specifické chuti, vhodná k rybě nebo vánočce.

1 náročnost
30 minut
  • 200 g nastrouhané kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 100 g medu
  • 50 g švestkových povidel
  • 50 g nastrouhané cibule
  • 50 g perníku
  • 50 g másla
  • 5 ks zrnek nového koření
  • 1 ks bobkového listu
  • 1/4 l černého 12 ° piva nebo vína Malaga
  • 2 lžíce krystalového cukru na karamel
  • 1 hrst rozinek, oloupaných mandlí a vlašských ořechů
  • šťáva z 1 ks citrónu
  • špetka tymiánu
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Strouhanou nebo jemně nakrájenou cibuli a ostatní zeleninu na sucho osmahneme
    2. Přidáme pivo nebo víno, povidla, citrónovou šťávu, med, koření a omáčku 20 minut zvolna povaříme
    3. Omáčku protřeme přes síto, rozředíme vodou, zahustíme strouhaným perníkem, obarvíme karamelem, ochutíme pokrájenými mandlemi, rozinkami a ořechy, omastíme máslem
    4. Ještě 15 minut povaříme.

    Nejčtenější články

    5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

    Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.

    Kam s úhořem na háčku? Kbelík je ideální!

    Každý, kdo někdy vytáhl úhoře z vody ví, že bojuje i na souši a ne a ne se uklidnit. Pak je moc těžké mu háček vytáhnout z tlamky. A nejen to, necháte-li ho malou chvíli vyset na vlasci, začne se do něj zamotávat, dokáže se tak neuvěřitelně zamotat do vlasce, až se začne často škrtit. Hrozí nejen jeho poškození, ale také brzké uhynutí. Kam tedy s ním těsně po vytažení z vody?