Rybářský rozcestník

Vánoční černá omáčka (Lenora)

Hustá, černá omáčka velmi specifické chuti, vhodná k rybě nebo vánočce.

1 náročnost
30 minut
  • 200 g nastrouhané kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 100 g medu
  • 50 g švestkových povidel
  • 50 g nastrouhané cibule
  • 50 g perníku
  • 50 g másla
  • 5 ks zrnek nového koření
  • 1 ks bobkového listu
  • 1/4 l černého 12 ° piva nebo vína Malaga
  • 2 lžíce krystalového cukru na karamel
  • 1 hrst rozinek, oloupaných mandlí a vlašských ořechů
  • šťáva z 1 ks citrónu
  • špetka tymiánu
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Strouhanou nebo jemně nakrájenou cibuli a ostatní zeleninu na sucho osmahneme
    2. Přidáme pivo nebo víno, povidla, citrónovou šťávu, med, koření a omáčku 20 minut zvolna povaříme
    3. Omáčku protřeme přes síto, rozředíme vodou, zahustíme strouhaným perníkem, obarvíme karamelem, ochutíme pokrájenými mandlemi, rozinkami a ořechy, omastíme máslem
    4. Ještě 15 minut povaříme.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím