Rybářský rozcestník

Vánoční černá omáčka (Lenora)

Hustá, černá omáčka velmi specifické chuti, vhodná k rybě nebo vánočce.

1 náročnost
30 minut
  • 200 g nastrouhané kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 100 g medu
  • 50 g švestkových povidel
  • 50 g nastrouhané cibule
  • 50 g perníku
  • 50 g másla
  • 5 ks zrnek nového koření
  • 1 ks bobkového listu
  • 1/4 l černého 12 ° piva nebo vína Malaga
  • 2 lžíce krystalového cukru na karamel
  • 1 hrst rozinek, oloupaných mandlí a vlašských ořechů
  • šťáva z 1 ks citrónu
  • špetka tymiánu
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Strouhanou nebo jemně nakrájenou cibuli a ostatní zeleninu na sucho osmahneme
    2. Přidáme pivo nebo víno, povidla, citrónovou šťávu, med, koření a omáčku 20 minut zvolna povaříme
    3. Omáčku protřeme přes síto, rozředíme vodou, zahustíme strouhaným perníkem, obarvíme karamelem, ochutíme pokrájenými mandlemi, rozinkami a ořechy, omastíme máslem
    4. Ještě 15 minut povaříme.

    Nejčtenější články

    Masaři plundrují svazové vody!

    Na internetu koluje Print Scrn chatu dvou mladíků, který ukazuje dva masaře v tom pravém světle. Z jejich diskuze totiž vyplývá, že ve svazové vodě chycené ryby prodávají obchodníkům vietnamské národnosti.

    Horní míry dravců? Ano nebo ne?

    V jedné komunitě na Facebooku se objevila diskuze o snaze stanovit, kromě kaprů, horní míry i dravcům. Jak to vidíte vy? Je potřeba hájit trofejní dravce? Já osobně si nejsem jistý, že například u sumce je třeba nějaké hájení, ale třeba jsem mimo. Pojďme si na toto téma popovídat i u nás na Facebooku!

    Do řek tečou z čističek i antidepresiva, ryby jsou méně ostražité a neskrývají se před predátory

    Výzkum ukázal, že kvůli chemikáliím v tocích jsou ryby méně aktivní, což může vést k tomu, že se neukryjí před predátory. Vědci zkoumali populaci pstruha obecného v potoku na Prachaticku.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím