Rybářský rozcestník

Losos se špenátem

Na pánvi na másle opečené filety z lososa, servírované na podušeném špenátu, ozdobené snítky bylinek a kolečky citrónu.

2 náročnost
30 minut
Losos se špenátem
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks filety z lososa bez kůže
  • 2-3 ks stroužyk česneku
  • 1 ks cibule
  • 450 g mraženého špenátu
  • 1 dl smetany ke šlehání
  • čerstvě namletý černý pepř
  • citronová šťáva
  • máslo
  • olej
  • sůl
  • snítky bylinek a kolečka citrónu na ozdobu
  • Příprava

    1. Filety lososa opláchneme, osušíme, osolíme, opepříme a nakonec zakápneme citronovou šťávou
    2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky, mražené špenátové listy necháme povolit, pak je nakrájíme nahrubo
    3. Na oleji zprudka osmahneme cibuli a česnek, vmícháme špenát, pokrm osolíme a opepříme, necháme chvíli podusit, když se část vody odpaří, přidáme smetanu, která by měla mít pokojovou teplotu a vše ještě chvíli prohřejeme
    4. V pánvi na rozpuštěném másle opečeme filety lososa z obou stran
    5. Na talíře rozdělíme špenát na ten poklademe opečený filet z lososa, jednotlivé porce ozdobíme kolečky citrónu a snítky bylinek.

    Doporučení

    Pokrm můžeme podávat například s vařenými brambory.

    Nejčtenější články

    Ryba v české kuchyni – 7. díl

    Během 18 století začínají některé rybníky mizet, majitelé je začali přeměňovat na louky, pastviny a pole. Příčinou byla především produkce sena, potom brambor a dalších plodin. Ve velkém se začínal chovat skot, seno bylo rovněž potřeba pro koně. Nezanedbatelná byla i produkce hnoje, která chovaná zvířata produkovala, používal se na hnojení polí. V roce 1791 na Českokrumlovsku vyšlo nařízení, že na každém panství se má vypustit několik rybníků a přeměnit v louky a  pole…

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.