Rybářský rozcestník

Tolstolobec na citrónu

V celku na slanině a másle upečený tolstolobec (tolstolobik) se zářezy vyplněnými plátky citrónů.

2 náročnost
45 minut
  • 2-3 kg tolstolobce (tolstolobika) v celku
  • 250 g másla
  • 50 g slaniny
  • 3 ks citróny
  • 2 ks papriky
  • mletý pepř
  • kmín
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Tolstolobce dobře očistíme, případně ořežeme ploutve a upravíme na délku pekáče, budeme ho péci s mírně otevřeným břichem dolů
    2. Hřbet lehce šikmo zařízneme zářezy vzdálenými od sebe asi 2 cm, do zářezů vložíme poloviny plátků citronu bez kůry
    3. Maso osolíme, do břišní dutiny vložíme čerstvé papriky nebo opláchnuté kapie a kousky slaniny a pokapeme ji uvnitř citronovou šťávou
    4. V pekáči rozehřejeme máslo, vložíme tolstolobce břichem dolů, to mírně otevřeme takže nám náplň vypadne na dno pekáče což nevadí
    5. Rybí maso pokapeme trochou citronové šťávy, mírně podlijeme horkou vodou a pečeme, v troubě vyhřáté na 200 °C, doměkka, během pečení občas rybu pokapeme citronovou šťávou a poléváme šťávou z výpeku
    6. Ke konci necháme šťávu zredukovat na polovinu, tolstolobce vyjmeme, nakrájíme na jednotlivé porce a nejlépe ihned podáváme.

    Doporučení

    K takto upečenému rybímu masu servírujeme vařené brambory nebo bramborovou kaši, případně tatarskou omáčku.

    Nejčtenější články

    Jak na úhoře s feederovým prutem

    Ten, kdo propadl chytání na feeder, si rozhodně rád zkusí s tímto prutem i lov úhořů. Feeder je k chytání úhořů stejně dobrý, jako klasické pruty na položenou. Jen se musí vědět, jak na to!

    Lov kaprů i jiných bílých ryb ve větším proudu

    Asi většina zkušenějších rybářů mě dá zapravdu, že chytání ryb ve stojaté vodě je o něco málo jednodušší, než lov ryb v proudné vodě. Ovšem tento článek chci věnovat především lovu bílých ryb v silnějších proudech, tedy všude tam, kde je větší proud, díky kterému musíme změnit nejen samotnou taktiku lovu, ale i přizpůsobit montáže a vlastně skoro celou rybářskou výbavu.

    Chlebové těsto 100x jinak

    Tak ta stovka, to je hodně nadnesené, 🙂 ale rozhodně vám zde dáme pár rad, jak využít doma vyrobené chlebové těsto na několik vtipných způsobů. Je vhodné především pro lov bílé ryby, hodně pak chutná i větším kaprům.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím