V celku na slanině a másle upečený tolstolobec (tolstolobik) se zářezy vyplněnými plátky citrónů.
1. Tolstolobce dobře očistíme, případně ořežeme ploutve a upravíme na délku pekáče, budeme ho péci s mírně otevřeným břichem dolů
2. Hřbet lehce šikmo zařízneme zářezy vzdálenými od sebe asi 2 cm, do zářezů vložíme poloviny plátků citronu bez kůry
3. Maso osolíme, do břišní dutiny vložíme čerstvé papriky nebo opláchnuté kapie a kousky slaniny a pokapeme ji uvnitř citronovou šťávou
4. V pekáči rozehřejeme máslo, vložíme tolstolobce břichem dolů, to mírně otevřeme takže nám náplň vypadne na dno pekáče což nevadí
5. Rybí maso pokapeme trochou citronové šťávy, mírně podlijeme horkou vodou a pečeme, v troubě vyhřáté na 200 °C, doměkka, během pečení občas rybu pokapeme citronovou šťávou a poléváme šťávou z výpeku
6. Ke konci necháme šťávu zredukovat na polovinu, tolstolobce vyjmeme, nakrájíme na jednotlivé porce a nejlépe ihned podáváme.
K takto upečenému rybímu masu servírujeme vařené brambory nebo bramborovou kaši, případně tatarskou omáčku.