Rybářský rozcestník

Uzené domácí makrely

Makrely jsou volně v prodeji, zkuste si je vyudit sami, překvapí Vás jejich jemná chuť a teplé z udírny jsou delikatesa. Mě se poštěstilo pár jich dostat od kamaráda nachytané v Norsku, překvapily i lepší chutí, než ty průmyslově zpracované a prodávané v obchodech.

3 náročnost
45 minut
+ 4-6 hodin odpočinutí masa  
Uzené domácí makrely
Uzené
  • makrely v celku, nejlépe čerstvé
  • hrubozrnná sůl
  • (olej s kořením na ryby)
  • Příprava

    1. Makrely opláchneme a jemně potřeme solí na povrchu i v břišních dutinách, makrely mají měkké maso a solení na sucho je pro ně optimální (při naložení do slaného nálevu maso až příliš změkne a je jako bláto)
    2. Nasolené ryby necháme odpočinout 4-6 hodin, pak je osušíme čistým hadrem a vkládáme na síta do udírny
    3. Během uzení teplým kouřem, při teplotě asi 90-100 °C, je občas otočíme, udíme tak 1 hodinu.

    Doporučení

    Ke konci uzení můžeme makrely potřít olejem rozmíchaným z kořením na ryby, ale makrely jsou sami o sobě tučné dost, tak to není třeba.

    Více o uzení ryb najdete v naší škole vaření: Udíme ryby.

    Poznámka

    Autor receptu: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Změny v rybářském řádu pro rok 2019

    Jako každý rok i letos tu máme výpis těch nejdůležitějších změn v rybářském řádu platných od 1.1.2019. Musím však upozornit, že ne ve všech krajích byly schváleny všechny změny doporučené Radou ČRS! Rada ČRS totiž nemá kompetenci direktivně vstupovat do výlučné pravomoci uživatele revíru a tak záleží na nich, zda schválí doporučení rady v plném znění, nebo ne.

    Největší rybí obři – rybářské trofejní kusy

    Dnes je mezi námi sportovními rybáři modní trend honit se za velkými trofejními kusy. Nevím, zda tuto mánii odstartoval svými dokumenty Jakub Wágner, tedy u nás v Česku, nebo zda se rybáři již v minulosti i u nás předháněli v tom, kdo chytí tu největší rybu. Já osobně si raději dobře zachytám a po extra velkých rybách zase tak neprahnu, ale poctivě řečeno, kdo by nechtěl na prutu opravdu trofejní kus? Ale začněme odjinud. Víte vůbec, jaká je ta největší ryba, co brázdí vody na naší planetě?

    Chytání na feeder – úplné začátky

    Coje je tedy ten feeder? Je to prut, který se používá na chytání metodou položená, tedy se závažím položeným na dně. Pruty na feeder jsou opatřeny tenkými, ohebnými signalizačními špičkami, podle kterých rybář pozná i jemné záběry. Pruty i celá tato metoda pochází z Anglie. U nás feeder tak zdomácněl, že si ho osvojily i starší rybářské ročníky, dříve chytající jen na krmítko a klasický kaprářský prut. Feeder je skvělý pro ty, co chtějí opravdu aktivně strávit čas u vody. Pro ty, co od prutu rádi odcházejí, nebo u chytání rádi podřimují, feeder rozhodně není!

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím