Rybářský rozcestník

Ucha

Tradiční ruská rybí polévka. Zmínky o vaření uchy najdeme už v psaných dokumentech z 11. století, tehdy se uchou nazýval masový i slepičí vývar, ale až od 15. století ucha znamená v Rusku pouze rybí polévku. Recept je z kapra, ale lze požít i jiné druhy ryby.

2 náročnost
60 minut
Ucha
  • hlavy, ocasy, jikry a mlíčí ze 2 kusů kaprů
  • 100 g rajského protlaku
  • 2 dl sladkokyselého nálevu z okurek
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 2 ks sladkokyselé okurky
  • 2 ks bobkové listy
  • 2 ks brambory
  • 1 ks petržele
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 lžíce kopru
  • kousek celeru
  • voda
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Do mírně osolené vody dáme očištěné rybí hlavy, ocasy, jikry nebo mlíčí, přidáme bobkový list, celý pepř a vše povaříme doměkka
    2. Uvařené části ryb slijeme, vývar dáme stranou a obereme maso z hlav a ocasů
    3. Do rybího vývaru přidáme nakrájené brambory, cibuli a kořenovou zeleninu, vaříme doměkka
    4. Když brambory a zelenina změkne, přidáme rajský protlak, nakrájené okurky, přilijeme nálev z okurek a krátce vše povaříme
    5. Nakonec do polévky přidáme rybí maso, jikry nebo mlíčí, 1 lžičku nasekaného kopru, dochutíme pepřem, solí a horkou polévku podáváme.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím