Rybářský rozcestník

Halaszlé (rybářská polévka)

Rybí polévka z Maďarska. Recept na cca 4 porce.

2 náročnost
65 minut
Halaszlé (rybářská polévka)
  • Suroviny pro 4 osoby:
  • 1 kg ryb (kapr, štika, pstruh, zubáč apod.)
  • 100 g cibule
  • 30 g sádla
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1,5 l vody
  • sůl
  • Příprava

    1. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, podusíme na sádle, sejmeme z plotýnky, vmícháme mletou papriku, zalijeme vodou, přidáme hlavy a ocasní ploutve ryb a při velmi mírném varu vaříme 3/4 hodiny
    2. Očištěné ryby nakrájíme na porce široké 5 cm, vložíme do misky, prosolíme a necháme v chladu chvíli odležet
    3. Vývar z hlav a ploutví přecedíme do hrnce, přidáme porce ryb a šťávu, která z nich vytekla, a vaříme, až rybí maso změkne
    4. Polévku nemícháme, hrncem jenom občas zatřeseme
    5. Asi 10 minut před koncem varu přidáme rozetřené jikry a mlíčí.

    Doporučení

    Příloha: Podáváme s chlebem a na misce mletou pálivou papriku nebo drobné pálivé papričky suché nebo čerstvé.

    Poznámka

    Do polévky také můžeme přidat sladkou zelenou papriku a rajčata.

    Nejčtenější články

    Na Lipně se našel mrtvý sumec uvázaný na drátě u pařezu

    Na Lipně byl před třemi dny objeven mrtvý sumec, který měl v hubě uvázaný drát, ten se pak zachytil u kořene pařezu a sumec uhynul. Fotografie v článku ukazují jeden z důvodů, proč je zakázáno sumce, ale i jiné ryby, uvazovat za hubu….

    Mladý rybář z Adamova chytil gigantického sumce. A dal mu svobodu

    Bylo to v noci ze soboty na neděli. Od Mikulova se hnala bouřka. Začalo silně pršet. Dvaadvacetiletý Tomáš Rozsypal z Adamova na Blanensku se bál narovnat špičku prutu, aby do něj neudeřil blesk. Déšť ustal a voda rybníka ožila. Věřil svému úsudku a stále nahazoval na vytipované místo. Pak přišel konečně záběr. Po téměř hodinovém boji z vody pak vytáhl sumce, který měřil 238 centimetrů.

    Vedro za jedinou noc zdecimovalo největší moravský rybník. Hladinu Nesytu posely tisíce zdechlin

    Vedro za jedinou noc zdecimovalo největší moravský rybník. Hladinu Nesytu posely tisíce zdechlin. Několik desítek tun mrtvých ryb lemuje břehy Nesytu, o kus dál tvoří na hladině jakýsi plovoucí ostrov, v dalších částech rybníka pak vytváří mozaiku bílých břich na zelené hladině.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím