Rybářský rozcestník

Halaszlé (rybářská polévka)

Rybí polévka z Maďarska. Recept na cca 4 porce.

2 náročnost
65 minut
Halaszlé (rybářská polévka)
  • Suroviny pro 4 osoby:
  • 1 kg ryb (kapr, štika, pstruh, zubáč apod.)
  • 100 g cibule
  • 30 g sádla
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1,5 l vody
  • sůl
  • Příprava

    1. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, podusíme na sádle, sejmeme z plotýnky, vmícháme mletou papriku, zalijeme vodou, přidáme hlavy a ocasní ploutve ryb a při velmi mírném varu vaříme 3/4 hodiny
    2. Očištěné ryby nakrájíme na porce široké 5 cm, vložíme do misky, prosolíme a necháme v chladu chvíli odležet
    3. Vývar z hlav a ploutví přecedíme do hrnce, přidáme porce ryb a šťávu, která z nich vytekla, a vaříme, až rybí maso změkne
    4. Polévku nemícháme, hrncem jenom občas zatřeseme
    5. Asi 10 minut před koncem varu přidáme rozetřené jikry a mlíčí.

    Doporučení

    Příloha: Podáváme s chlebem a na misce mletou pálivou papriku nebo drobné pálivé papričky suché nebo čerstvé.

    Poznámka

    Do polévky také můžeme přidat sladkou zelenou papriku a rajčata.

    Nejčtenější články

    První chytání, aneb, co musí udělat rybář, než začne chytat

    Máme platné rybářské dokumenty, doma jsme si udělali přípravu a vše potřebně nachystali k vodě, včetně svačiny a pití a právě jsme dorazili k vodě … co vše předchází chytání? Hodíme hned silon s návnadou do vody a začneme? Rozhodně ne!

    Kačení máma, opeřený Rambo a Terminátor v jednom

    O letošní letní výpravě na Sumce se s námi u vody skamarádila kačení rodinka, máma a její čtyři mladé. My je krmili, oni nás obšťastňovali svojí přítomností. Běda jiným kačenám, které nás chtěli také navštívit. Ty naše kačení máma hnala tak urputně, že z ní šel až strach.

    Potlačení pachové stopy na nástrahách i návazcích

    Některé ryby mají opravdu dobře vyvinutý čich. V zásadě se ryby dělí do dvou skupin, jedny mají vysoce vyvinutý čich, ale za to horší zrak a druhé mají výborný zrak, ale horší čich. A právě ty druhy, co dobře vnímají různé pachy, můžeme přelstít drobnou vychytávkou.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím