Rybářský rozcestník

Ucha (rybí vývar)

Recept na rybí polévku připravenou z malých čerstvých rybek, kořenové zeleniny a kaviáru.

2 náročnost
60 minut
  • 500 g čerstvých drobných rybek
  • 25 g kaviáru
  • 1,25 l vody
  • 1/2 ks cibule
  • kousek petržele
  • kousek celeru
  • kousek póku
  • sůl
  • Příprava

    1. Ryby vykucháme, zbavíme žeber, malé druhy můžeme ponechat se šupinami (aby polévka byla rosolovitá), zalijeme studenou vodou, přidáme pokrájenou zeleninu, osolíme a vaříme na malém plaménku asi půl hodiny
    2. Potom vývar procedíme
    3. Kaviár rozetřeme v porcelánové misce nebo v hmoždíři, po lžičkách přidáváme studenou vodu, až získáme hladkou kaši, pak kaviár zalijeme 1 decilitrem studené vody, trochou horké vody a polovinu směsi nalijeme do procezené uchy
    4. Polévku přivedeme k varu, přidáme zbylou kaviárovou směs a vaříme asi čtvrt hodiny
    5. Vařenou uchu sejmeme z plotýnky, necháme ustát a opatrně přecedíme
    6. Kousky ryb vykostíme, rozdělíme na talíře a přelijeme horkým vývarem.

    Nejčtenější články

    5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

    Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…