Rybářský rozcestník

Třeboňská rybí polévka s hrachem

Starý recept třeboňských rybářů z počátku 20. století. Jedná se o polévku připravenou z odřezků z kapra, máčeného hrachu, zeleniny a koření, servírovanou s rohlíkovými krutonky opečenými na sucho na pánvi.

2 náročnost
80 minut
+ doba máčení hrachu  
Třeboňská rybí polévka s hrachem
  • odřezky z kapra (hlava, ploutve, část ocasu)
  • 250 g vařeného hrachu
  • 2 ks stroužky česneku
  • 2 ks housky
  • 1 ks kousek celeru
  • 1 ks mrkve
  • 1,5 l vody + voda na uvaření hrachu
  • nové koření
  • bobkový list
  • mletý pepř
  • celý pepř
  • petrželka
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Den předem namočený hrách uvaříme do měkka
    2. Hlavu, odřezky, ocas zalijeme 1,5 l vody, přidáme kořenovou zeleninu, nové koření, bobkový list, celý pepř, sůl, vaříme 45 minut
    3. Vývar scedíme, maso zbavíme kostiček, vrátíme do vývaru, rovněž nakrájenou zeleninu
    4. Hrách scedíme, propasírujeme pře síto, nebo rozemeleme v robotu, přidáme do rybího vývaru, který tak zahustíme
    5. Polévku prohřejeme, ochutíme utřeným česnekem, přisolíme, opepříme.

    Doporučení

    Podáváme s kostičkami na sucho opečené housky, posypeme petrželkou.

    Nejčtenější články

    Zajištění háčku PVA pěnou

    Při chytání ryb se nám občas stane, že háček se při náhozu zamotá do montáže nebo kmenové šňůry, případně se nám ve vodě zahákne o nějakou rostlinu. Tomu lze předejít například šikovným napíchnutím PVA pěny na hrot háčku.

    Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

    Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

    Jak správně udělat rybu na grilu

    Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím