Rybářský rozcestník

Třeboňská rybí polévka s hrachem

Starý recept třeboňských rybářů z počátku 20. století. Jedná se o polévku připravenou z odřezků z kapra, máčeného hrachu, zeleniny a koření, servírovanou s rohlíkovými krutonky opečenými na sucho na pánvi.

2 náročnost
80 minut
+ doba máčení hrachu  
Třeboňská rybí polévka s hrachem
  • odřezky z kapra (hlava, ploutve, část ocasu)
  • 250 g vařeného hrachu
  • 2 ks stroužky česneku
  • 2 ks housky
  • 1 ks kousek celeru
  • 1 ks mrkve
  • 1,5 l vody + voda na uvaření hrachu
  • nové koření
  • bobkový list
  • mletý pepř
  • celý pepř
  • petrželka
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Den předem namočený hrách uvaříme do měkka
    2. Hlavu, odřezky, ocas zalijeme 1,5 l vody, přidáme kořenovou zeleninu, nové koření, bobkový list, celý pepř, sůl, vaříme 45 minut
    3. Vývar scedíme, maso zbavíme kostiček, vrátíme do vývaru, rovněž nakrájenou zeleninu
    4. Hrách scedíme, propasírujeme pře síto, nebo rozemeleme v robotu, přidáme do rybího vývaru, který tak zahustíme
    5. Polévku prohřejeme, ochutíme utřeným česnekem, přisolíme, opepříme.

    Doporučení

    Podáváme s kostičkami na sucho opečené housky, posypeme petrželkou.

    Nejčtenější články

    Lov sumců pomocí tyčové bójky tzv. činky

    Lov sumců patří mezi vrcholné rybářské disciplíny, nejen proto, že sumec je velká a chytrá ryba, ale také proto, že bez kvalitního náčiní cíleně nastražit na sumce je hloupost. I u nás se nacházejí kusy velké přes 2 metry a tak vytáhnout takového macka, ještě když se brání, to vyžaduje opravdu dobrou výbavu. Ale pojďme si popovídat o tyčové bójce, šikovné to pomůcce na chytání větších dravců, tedy nejen sumců, ale například i velkých štik.

    Lov sumců na položenou na pelety a boilies

    Když lov sumců na pelety, pak asi nejúčinnější jsou tzv. „halibutky“ tedy pelety, které, kromě jiného, obsahují maso sardinek. A kdyby náhodou někdo nevěděl, co jsou pelety, pak pelety jsou lisované válečky, které se od boilies kuliček liší právě jejich způsobem výroby a také tvarem. A nutno podotknout, pokud lovné místo několik dní zakrmíte, můžete se dočkat i na pelety pěkných úlovků a to nejen sumců, ale i kaprů, případně i dalších ryb. Ovšem díky masivnímu zakrmování kaprů boilies koulemi dnes můžeme úspěšně chytat sumce na položenou také na oblíbené boilies.

    Matjesy ze sladkovodních ryb – postup přípravy ve fotografii

    Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr velký do 50 cm.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím