Rybářský rozcestník

Ruský rybí salát se sledi a hříbky

Chutný rybí salát z ruské kuchyně. Z povařených, prochladnutých brambor, kyselých rybek, naložených hub, mrkve, celeru, a hrášku umíchaný studený salát, servírovaný posypaný nasekaným mladým koprem a ozdobený lžící zakysané smetany.

1 náročnost
15 minut
+ doba uvaření zeleniny  
ruskýRuskýruský
  • 500 g vařených brambor
  • 150 g sleďů v kyselém nálevu (zavináče bez zeleniny)
  • 150 g hříbků v sladkokyselém nálevu
  • 150 g uvařené mrkve
  • 150 g uvařeného celeru
  • 4-6 lžíc sterilovaného hrášku
  • 5 cl nálevu z ryb
  • 1 lžíce nasekaného kopru
  • dle chuti zakysaná smetana
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Vychladnuté, uvařené brambory, mrkev a celer nakrájíme na kostičky, v míse promícháme.
    2. Kyselé ryby nakrájíme na proužky, naložené hříbky scedíme, v sítku propláchneme od láku, necháme okapat.
    3. Ryby, hříbky a hrášek přidáme do mísy. Zalijeme nálevem z ryb, vše promícháme, ochutíme solí, pepřem necháme rozležet.
    4. Rozleželý salát servírujeme na talířky, posypeme jemně nasekaným mladým koprem, podle chuti můžeme přidat nahoru lžíci zakysané smetany.

    Doporučení

    Salát podáváme  samotný nebo s pečivem, chlebem.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Termíny vytírání ryb

    Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

    Drop Shot – základy

    Celkově při vedení nástrahy vodou je právě u techniky vláčení zkušenost a um rybáře tou alfou a omegou úspěchu. Ale to vlastně platí pro všechny rybolovné techniky. Některé ovšem vyžadují více znalostí rybáře, než jiné. Bohužel chytat jemnou, případně střední přívlačí s montáží ukončenou olovem a umělou nástrahou upevněnou 40 až 50 cm ode dna vyžaduje ruce i hlavu již protřelého rybáře. Proto doporučuji nejprve pár kilometrů a hodin strávit klasickou vláčkou a až po té, se začít zabývat technikou Drop Shot, která je vhodná spíše pro zkušenější vláčkaře.

    Základy lovu ryb pod ledem, tedy tzv. na dírkách

    I přes stálé legislativní komplikace se v Česku najdou revíry, kde si lze legálně zachytat ve vyvrtaných dírách v ledu. Je to rybolovná technika, kterou každým rokem podlehne stále více rybářů, kteří se nechtějí smířit s tím, že jim mráz a ledová krusta brání využívat jiné, běžné techniky lovu ryb. Prostě někdo to doma u televize a krbu nevydrží ani v zimě! 🙂

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím