Rybářský rozcestník

Tlmačovská štědrovečerní polévka

Rybí polévka vhodná právě k štědrovečernímu stolu.

2 náročnost
50 minut
  • 600 g kapřích hlav bez kostí
  • 400 g kapřího masa
  • 200 g kapřích vnitřností
  • 200 g brambor
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 30 g hladké mouky
  • 30 g cibule
  • 30 g sádla
  • 2 l vody
  • 2,5 dl bílého vína
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • sůl
  • Příprava

    1. Hlavy, kosti, maso a vnitřnosti vaříme spolu s cibulí a česnekem 25 minut
    2. Vývar přecedíme, přidáme nastrouhanou očištěnou zeleninu, pokrájené a z kostí obrané rybí maso, vnitřnosti z ryby, brambory nakrájené na kostičky a ještě chvíli povaříme
    3. Polévku osolíme, okořeníme, rozředíme vínem, zahustíme světlou jíškou připravenou ze sádla a hladké mouky a podle potřeby dolijeme vodou
    4. Dochutíme a podáváme.

    Doporučení

    Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

    Nejčtenější články

    První chytání, aneb, co musí udělat rybář, než začne chytat

    Máme platné rybářské dokumenty, doma jsme si udělali přípravu a vše potřebně nachystali k vodě, včetně svačiny a pití a právě jsme dorazili k vodě … co vše předchází chytání? Hodíme hned silon s návnadou do vody a začneme? Rozhodně ne!

    Kačení máma, opeřený Rambo a Terminátor v jednom

    O letošní letní výpravě na Sumce se s námi u vody skamarádila kačení rodinka, máma a její čtyři mladé. My je krmili, oni nás obšťastňovali svojí přítomností. Běda jiným kačenám, které nás chtěli také navštívit. Ty naše kačení máma hnala tak urputně, že z ní šel až strach.

    Potlačení pachové stopy na nástrahách i návazcích

    Některé ryby mají opravdu dobře vyvinutý čich. V zásadě se ryby dělí do dvou skupin, jedny mají vysoce vyvinutý čich, ale za to horší zrak a druhé mají výborný zrak, ale horší čich. A právě ty druhy, co dobře vnímají různé pachy, můžeme přelstít drobnou vychytávkou.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím