Rybářský rozcestník

Tlmačovská štědrovečerní polévka

Rybí polévka vhodná právě k štědrovečernímu stolu.

2 náročnost
50 minut
  • 600 g kapřích hlav bez kostí
  • 400 g kapřího masa
  • 200 g kapřích vnitřností
  • 200 g brambor
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 30 g hladké mouky
  • 30 g cibule
  • 30 g sádla
  • 2 l vody
  • 2,5 dl bílého vína
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • sůl
  • Příprava

    1. Hlavy, kosti, maso a vnitřnosti vaříme spolu s cibulí a česnekem 25 minut
    2. Vývar přecedíme, přidáme nastrouhanou očištěnou zeleninu, pokrájené a z kostí obrané rybí maso, vnitřnosti z ryby, brambory nakrájené na kostičky a ještě chvíli povaříme
    3. Polévku osolíme, okořeníme, rozředíme vínem, zahustíme světlou jíškou připravenou ze sádla a hladké mouky a podle potřeby dolijeme vodou
    4. Dochutíme a podáváme.

    Doporučení

    Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím