Rybářský rozcestník

Staročeská rybí polévka s hrachem

Z receptáře našich babiček, rybí maso povařené s kořenovou zeleninou a hrachem.

2 náročnost
90 minut
  • hlava, ocas, ploutve a vnitřnosti z jednoho kapra
  • 100 g hrachu
  • 70 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 40 g rostlinného tuku
  • 40 g hladké mouky
  • 1 ks stroužku česneku
  • 1 ks cibule
  • petrželka
  • sůl
  • Na žemlovou vložku:
  • 20 g másla
  • 1 ks žemle
  • Příprava

    1. Předem namočený nebo předvařený hrách uvaříme doměkka
    2. Dobře očištěnou hlavu bez žáber a očí spolu s ocasem a ploutvemi dáme vařit do osolené vody s překrájenou cibulí
    3. Když je maso měkké, polévku přecedíme, maso obereme a pokrájíme
    4. Na tuku orestujeme na nudličky nakrájenou zeleninu, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme prochladlým rybím vývarem, přidáme rybí vnitřnosti a povaříme
    5. Před dovařením přidáme celý nebo prolisovaný hrách i s vodou, ve které se vařil, rybí maso a utřený česnek
    6. Polévku podle chuti přisolíme a krátce povaříme
    7. Do talířů rozdělíme petrželku a orestovanou žemli a zalijeme horkou polévkou.

    Příprava žemlí:
    Druhý den starou žemli nakrájíme na nudličky a v rozehřátém másle ji orestujeme dozlatova.

    Nejčtenější články

    Základní návazce a koncové sestavy pro boilie a pelety

    D-Rig, S-rig, plovoucí návazec s Pop Up bolie nebo peletkou, návazce pro lov ve vodním sloupci …. no, pro začínající, ale i mírně pokročilé rybáře těch názvů je až moc! 🙂 Moderní kaprařina má opravdu rozmanité názvosloví různých důmyslných sestav koncových návazců. Jejich použití bývá závislé nejen na typu revíru, ale také na dalších okolnostech, například na hloubce vodního sloupce v místě lovného místa, zda je dno bahnité nebo naopak písečné, mírně zarostlé nebo naopak s hojným rostlinstvem na dně… Ani v tomto článku nedokážeme ukázat všechny možnosti, jak uvázat a nabídnout nástrahu rybám. Najdete zde ale takový základní výběr návazců, které se v dnešní době nejvíce používají při lovu kaprovitých ryb na boilies a pelety.

    Honza Hubka a Jakub Kolář se stali mistry světa v lovu dravých ryb z lodě!

    Přátelé, naše reprezentace získala tento víkend v Anglii stříbrné medaile a posádka Honza Hubka a Jakub Kolář se stali mistry světa v lovu dravých ryb z lodě. Skvělý úspěch a velká gratulace celému týmu. 👍🎸🍀💪🙏👌

    Devadesát tun ryb z Buňkova na Pardubicku musí zlikvidovat kvůli viru

    Ryby v rybníce Buňkov v Břehách na Pardubicku jsou nakažené herpes virem. Není přenosný na člověka, ale mohl by se rozšířit do dalších chovů. Veterináři proto nařídili usmrcení ryb z celé chovné plochy. Výlov začne ve středu.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím