Rybářský rozcestník

Staročeská rybí polévka s hrachem

Z receptáře našich babiček, rybí maso povařené s kořenovou zeleninou a hrachem.

2 náročnost
90 minut
  • hlava, ocas, ploutve a vnitřnosti z jednoho kapra
  • 100 g hrachu
  • 70 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 40 g rostlinného tuku
  • 40 g hladké mouky
  • 1 ks stroužku česneku
  • 1 ks cibule
  • petrželka
  • sůl
  • Na žemlovou vložku:
  • 20 g másla
  • 1 ks žemle
  • Příprava

    1. Předem namočený nebo předvařený hrách uvaříme doměkka
    2. Dobře očištěnou hlavu bez žáber a očí spolu s ocasem a ploutvemi dáme vařit do osolené vody s překrájenou cibulí
    3. Když je maso měkké, polévku přecedíme, maso obereme a pokrájíme
    4. Na tuku orestujeme na nudličky nakrájenou zeleninu, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme prochladlým rybím vývarem, přidáme rybí vnitřnosti a povaříme
    5. Před dovařením přidáme celý nebo prolisovaný hrách i s vodou, ve které se vařil, rybí maso a utřený česnek
    6. Polévku podle chuti přisolíme a krátce povaříme
    7. Do talířů rozdělíme petrželku a orestovanou žemli a zalijeme horkou polévkou.

    Příprava žemlí:
    Druhý den starou žemli nakrájíme na nudličky a v rozehřátém másle ji orestujeme dozlatova.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím