Rybářský rozcestník

Tilápie přelitá thajskou omáčkou

Zprudka opečené filety z tilápie (okounovce), servírované přelité pikantní thajskou omáčkou.

1 náročnost
30 minut
  • Rozpis na 2 porce:
  • 4 ks filety z tilápie (okounovce nilského)
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • pepř
  • sůl
  • chilli papričky, lístk koriandru a kolečka limetky na ozdobu
  • Na thajskou omáčku:
  • 4 ks jarní cibulky
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks zázvoru velkého tak 3 cm
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z 1 ks limetky
  • Příprava

    1. Filety z tilápie osolíme a okořeníme pepřem, pak je obalíme ve škrobu
    2. V nepřilnavé pánvi na dobře rozpáleném oleji rybí maso zprudka, z obou stran opečeme dozlatova (2–3 minuty po každé straně), filety vyjmeme a uchováme v teple
    3. V téže pánvi, co jsem připravovaly ryby zprudka orestujeme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, podrcený česnek a na jemno nastrouhaný zázvor, přidáme sójovou omáčku, cukr i limetkovou šťávu a necháme obsah pánve probublávat, až bude mít omáčka konzistenci sirupu
    4. Jednotlivé porce tilápie (2 filety na porci) přelijeme teplou thajskou omáčkou a ozdobíme chilli papričkami zbavenými jadřinců a nakrájenými na proužky, kolečky limetky a lístky koriandru.

    Doporučení

    Recept se hodí i na filety z tresky, ale i dalších mořských ryb.

    Poznámka

    Více o tilápii najdete zde: Tilápie nilská (Okounovec)

    Nejčtenější články

    Truman je sice škodná, ale má skvělé maso!

    Trumani, jinak také sumečci američtí, patří mezi ty ryby které rybáři nemají v lásce. Jde o invazivní druh, ten v revíru dokáže nadělat opravdu velkou paseku. Při chytání, například na žížaly, k háčku nepustí žádnou jinou rybu. Ano, jsou místa, které trumani okupují ve velkém množství, na těchto místech se pak nedá chytnou například pěkného kapra, úhoře, či jinou vysněnou rybu. I když jsou trumani v revírech neštěstím, někteří rybáři je přesto dokáží využít. Nejen že si při cíleném lovu trumanů člověk dobře zachytá, také jejich maso je výtečné a stojí za to si ho připravit na grilu, v oleje, nebo například v udírně.

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?