Rybářský rozcestník

Tilapie (Okounovec)

Hlavním přirozeným domovem tilapie jsou tropické a subtropické vody, zejména v Africe, na Madagaskaru, v Asii a Jižní Americe. Populace v umělých chovech jsou však dnes mnohem větší než populace volně žijících ryb tohoto druhu. Tito živočichové jsou v akvakulturách chováni ve velké míře, ve slané i sladké vodě. Do Německa je tato ryba dovážena především z Číny a Tajwanu.

Tilapie (Okounovec) - na bílém pozadí
Tilapie

Název latinsky

Oreochromis spp. / Tilapia spp.

Rozpoznávací znaky

Váží až 6 kg a mohou dosahovat délky 50 i více cm. Tvar těla tilapie se liší podle druhu a prostředí, ve kterém tilapie žije. Například tilapie nilská má hnědošedé, lehce diskovité tělo s tmavými průsečnými kruhy. Její hřbetní ploutev je nepřerušená a výrazným charakteristickým znakem jsou dobře vyvinuté prsní a řitní ploutve. Oproti tilapii nilské má tilapie mosambická světlejší kůži s tmavými pruhy. Jeho dvě hřbetní ploutve jsou spojené.

Výskyt

Hlavním přirozeným domovem tilapie jsou tropické a subtropické vody, zejména v Africe, na Madagaskaru, v Asii a Jižní Americe.

Obecně

Tilapie patří do čeledi vrubozubcovitých ryb (cichlidae), nazývaných také cichlidy. Tyto ryby dávají přednost životu ve vodách o teplotě 20 až 30 stupňů Celsia. Nižší teploty jim mohou způsobit problémy, jako například pomalý růst nebo v nejhorším případě i smrt.

Protože se různé druhy této ryby mezi sebou aktivně rozmnožují, existuje dnes v mnoha formách. Tilapie sexuálně dozrává již po půl roce života. Samičky kladou kolem 1 500 jiker na jeden kilogram váhy svého těla. Jikry jsou nakladeny do hnízd vytvořených samečky. Narozdíl od mnoha jiných druhů ryb jsou larvy tilapie velice přizpůsobivé ihned po vylíhnutí.

Kuchyňské zpracování:

Maso tilapie má velmi vybranou chuť. Je sladké a velice jemné. Lze ho upravovat vařením, dušením v páře, grilováním a smažením.

Zdroj: www.nordsee.com

Nejčtenější články

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím