Rybářský rozcestník

Tilapie (Okounovec)

Hlavním přirozeným domovem tilapie jsou tropické a subtropické vody, zejména v Africe, na Madagaskaru, v Asii a Jižní Americe. Populace v umělých chovech jsou však dnes mnohem větší než populace volně žijících ryb tohoto druhu. Tito živočichové jsou v akvakulturách chováni ve velké míře, ve slané i sladké vodě. Do Německa je tato ryba dovážena především z Číny a Tajwanu.

Tilapie (Okounovec) - na bílém pozadí
Tilapie

Název latinsky

Oreochromis spp. / Tilapia spp.

Rozpoznávací znaky

Váží až 6 kg a mohou dosahovat délky 50 i více cm. Tvar těla tilapie se liší podle druhu a prostředí, ve kterém tilapie žije. Například tilapie nilská má hnědošedé, lehce diskovité tělo s tmavými průsečnými kruhy. Její hřbetní ploutev je nepřerušená a výrazným charakteristickým znakem jsou dobře vyvinuté prsní a řitní ploutve. Oproti tilapii nilské má tilapie mosambická světlejší kůži s tmavými pruhy. Jeho dvě hřbetní ploutve jsou spojené.

Výskyt

Hlavním přirozeným domovem tilapie jsou tropické a subtropické vody, zejména v Africe, na Madagaskaru, v Asii a Jižní Americe.

Obecně

Tilapie patří do čeledi vrubozubcovitých ryb (cichlidae), nazývaných také cichlidy. Tyto ryby dávají přednost životu ve vodách o teplotě 20 až 30 stupňů Celsia. Nižší teploty jim mohou způsobit problémy, jako například pomalý růst nebo v nejhorším případě i smrt.

Protože se různé druhy této ryby mezi sebou aktivně rozmnožují, existuje dnes v mnoha formách. Tilapie sexuálně dozrává již po půl roce života. Samičky kladou kolem 1 500 jiker na jeden kilogram váhy svého těla. Jikry jsou nakladeny do hnízd vytvořených samečky. Narozdíl od mnoha jiných druhů ryb jsou larvy tilapie velice přizpůsobivé ihned po vylíhnutí.

Kuchyňské zpracování:

Maso tilapie má velmi vybranou chuť. Je sladké a velice jemné. Lze ho upravovat vařením, dušením v páře, grilováním a smažením.

Zdroj: www.nordsee.com

Nejčtenější články

Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

Chov a skladování žížal

Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

Výroba závaží z kamene

Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím