Rybářský rozcestník

Špenátový dhal s pečenou rybou

Indický pokrm z luštěniny, koření a dalších ingrediencí, servírovaný s opečenou rybou.

2 náročnost
70 minut
  • 500 g filetu halibuta (nebo jiné mořské ryby)
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • Na dhal:
  • 200 g červené čočky + voda
  • 200 g mladého špenátu
  • 45 g másla
  • 1 lžička semínek koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/4 lžičky semínek pískavice (řecké seno)
  • 3 ks stroužky česneku
  • 2 ks malých červených chilli papriček
  • 1 ks cibule
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěný filet osušíme, rozkrájíme na menší kousky, celé je potřeme solí a kurkumou a necháme v chladu odležet
    2. Přebranou čočku zalijeme vodou, necháme 30 minut bobtnat, pak ji přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme doměkka (asi 20 minut), měla by v ní zůstat trocha vody
    3. Mezitím na suché pánvi restujeme římský kmín, pískavici a koriandr, když koření začne vonět a semínka pískavice praskat, necháme koření zchladnout a následně rozemeleme na prášek
    4. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme na proužky nakrájenou oloupanou cibuli, na plátky nakrájené oloupané stroužky česneku, na drobno nakrájený oloupaný zázvor, očištěné na jemno nasekané chilli papričky a restujeme, dokud cibule nezměkne
    5. Pak přidáme rozemletou směs koření, společně orestujeme, sundáme z tepla, vsypeme špenát, který necháme v horké pánvi lehce zavadnout
    6. Směs z pánve vmícháme do uvařené čočky a dochutíme solí, chceme-li mít dhal ostřejší, přidáme lžičku harissy
    7. V jiné pánvi na rozehřátém oleji opečeme po obou stranách kousky ryby a přidáme na talíře k dhalu.

    Nejčtenější články

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

    Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

    Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?