Rybářský rozcestník

Oliheň na japonský způsob

Olihně jsou velmi oblíbené v Japonsku pro svoji rychlou přípravu a chutné jemné bílé maso. Vyzkoušejte jednu z asijských variant.

1 náročnost
30 minut
Oliheň na japonský způsob
Oliheň
  • 500 g chapadla olihně (kalamárů)
  • 2 lžíce omáčky Teriyaky
  • 1 lžíce sherry
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks červená paprika
  • 1 ks žlutá paprika
  • sezamové semínko
  • čerstvý koriandr
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Z chapadel odstraníme kůži, nakrájíme na kousky, opečeme na oleji zhruba 2 minuty, odložíme stranou
    2. Do oleje v pánvi, kde jsme opekli oliheň, přidáme proužky papriky, nakrájenou cibulku i s natí, opečeme za stálého míchání 2-3 minuty
    3. Do směsi vrátíme kousky olihně, přidáme omáčku Teryiaky, sherry, opepříme, osolíme, krátce prohřejeme
    4. Na talíře rozložíme uvařenou rýži, posypeme nasekaným koriandrem, na rýži upravíme směs a posype sezamovým semínkem a teplé podáváme.

    Poznámka

    Kalamáry, to je obchodní název pro oliheň. Má jemné, bílé, nasládlé, maso, patří mezi hlavonožce jako chobotnice. Na trhu se v ČR objevují chlazené celé kusy, nebo zamražená chapadla nebo těla. Tubusy (těla) se dají plnit, nebo krájí na kroužky a smaží, v těstíčku, nebo dusí. Chapadla se většinou připravují přírodně, různé směsí, třeba se zeleninou, hutné rybí polévky, nebo pokrájené na větší špalíčky jsou vynikající grilované s různými omáčkami.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím