Rybářský rozcestník

Oliheň na japonský způsob

Olihně jsou velmi oblíbené v Japonsku pro svoji rychlou přípravu a chutné jemné bílé maso. Vyzkoušejte jednu z asijských variant.

1 náročnost
30 minut
Oliheň na japonský způsob
Oliheň
  • 500 g chapadla olihně (kalamárů)
  • 2 lžíce omáčky Teriyaky
  • 1 lžíce sherry
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks červená paprika
  • 1 ks žlutá paprika
  • sezamové semínko
  • čerstvý koriandr
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Z chapadel odstraníme kůži, nakrájíme na kousky, opečeme na oleji zhruba 2 minuty, odložíme stranou
    2. Do oleje v pánvi, kde jsme opekli oliheň, přidáme proužky papriky, nakrájenou cibulku i s natí, opečeme za stálého míchání 2-3 minuty
    3. Do směsi vrátíme kousky olihně, přidáme omáčku Teryiaky, sherry, opepříme, osolíme, krátce prohřejeme
    4. Na talíře rozložíme uvařenou rýži, posypeme nasekaným koriandrem, na rýži upravíme směs a posype sezamovým semínkem a teplé podáváme.

    Poznámka

    Kalamáry, to je obchodní název pro oliheň. Má jemné, bílé, nasládlé, maso, patří mezi hlavonožce jako chobotnice. Na trhu se v ČR objevují chlazené celé kusy, nebo zamražená chapadla nebo těla. Tubusy (těla) se dají plnit, nebo krájí na kroužky a smaží, v těstíčku, nebo dusí. Chapadla se většinou připravují přírodně, různé směsí, třeba se zeleninou, hutné rybí polévky, nebo pokrájené na větší špalíčky jsou vynikající grilované s různými omáčkami.

    Nejčtenější články

    Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

    Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

    Způsoby uzení ryb

    Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

    Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

    Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím