Rybářský rozcestník

Oliheň na japonský způsob

Olihně jsou velmi oblíbené v Japonsku pro svoji rychlou přípravu a chutné jemné bílé maso. Vyzkoušejte jednu z asijských variant.

1 náročnost
30 minut
Oliheň na japonský způsob
Oliheň
  • 500 g chapadla olihně (kalamárů)
  • 2 lžíce omáčky Teriyaky
  • 1 lžíce sherry
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks červená paprika
  • 1 ks žlutá paprika
  • sezamové semínko
  • čerstvý koriandr
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Z chapadel odstraníme kůži, nakrájíme na kousky, opečeme na oleji zhruba 2 minuty, odložíme stranou
    2. Do oleje v pánvi, kde jsme opekli oliheň, přidáme proužky papriky, nakrájenou cibulku i s natí, opečeme za stálého míchání 2-3 minuty
    3. Do směsi vrátíme kousky olihně, přidáme omáčku Teryiaky, sherry, opepříme, osolíme, krátce prohřejeme
    4. Na talíře rozložíme uvařenou rýži, posypeme nasekaným koriandrem, na rýži upravíme směs a posype sezamovým semínkem a teplé podáváme.

    Poznámka

    Kalamáry, to je obchodní název pro oliheň. Má jemné, bílé, nasládlé, maso, patří mezi hlavonožce jako chobotnice. Na trhu se v ČR objevují chlazené celé kusy, nebo zamražená chapadla nebo těla. Tubusy (těla) se dají plnit, nebo krájí na kroužky a smaží, v těstíčku, nebo dusí. Chapadla se většinou připravují přírodně, různé směsí, třeba se zeleninou, hutné rybí polévky, nebo pokrájené na větší špalíčky jsou vynikající grilované s různými omáčkami.

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2021 – revíry, na kterých lze chytat 24 hodin

    Oblíbenost nonstop revíru u rybářů každým rokem stoupá a není divu. Každý zkušený rybář ví, že právě v nočních hodinách může přijít opravdový trofejní úlovek. Ovšem revíry, kde se může chytat 24 hodin má každý kraj jen několik. Tady je jejich seznam.

    Nové method feeder formičky

    Na rybářském trhu se objevily nové method feeder formičky na plnění method feeder krmítek. V čem jsou nové? Tyto formičky ve tvaru „skořápky“ se jednoduše používají, jejich naplnění je rychlé a vyprázdnění ještě rychlejší především díky otevírání v podélné ose formičky.

    Pečivo v zátěži

    I když jde o takovou „blbůstku“, často mě právě takto vytuněná zátěž přinesla záběr. Pečivo, umístěné v oku olova, umí nalákat k háčku pěkné ryby včetně kaprů. A pokud nemáte po ruce kus rohlíku či chleba, zkuste zátěž naládovat například kouskem obalovací pasty.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím