300-400 g masa z kapra bez kůže
1,2 l vody
200 ml smetany na vaření
4 ks kuličky celého pepře
1 ks houska
1 ks bobkový list
1 ks mrkev
1 ks cibule
1 ks petržel
špetka muškátového květu
citronová šťáva
mletý bílý pepř
petrželka
máslo
sůl
Příprava
- Rybí maso povaříme v mírně osolené vodě s bobkovým listem, novým kořením, vaříme 20 minut, scedíme, rybí maso necháme vychladnout.
- Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhané nudličky mrkve, petržele, restujeme 5 minut, pak zeleninu zaprášíme hladkou moukou, uděláme zeleninovou jíšku, kterou naředíme vývarem, postupně přiléváme všechen rybí vývar.
- Polévku osolíme, opepříme, vaříme 20 minut.
- Do polévky nalijeme smetanu, kterou můžeme také rozmíchat s hladkou moukou, polévka bude hustší. Krátce povaříme a ochutíme muškátovým květem, citronovou šťávou, přisolíme, opepříme.
- Do hotové polévky můžeme na talíři přidat rybí maso, kdo nemá rád rybí maso, nalije jen rybí polévku bez masa a do polévky dáme kostičky opečené housky a posypeme nasekanou petrželkou.
Poznámka
Text i foto: D. M.