2 náročnost
45 minut
+ doba marinování a vychlazení v lednici
4 ks sledi
2 ks sladkokyselé okurky
1 ks cibule
100 g majonézy
100 g zakysané smetany
1 lžíce nasekaného kopru
mletý pepř
sůl
Marináda:
2 dl vody
1 dl octa
4 ks kuličky nového koření
1 ks bobkový list
1 lžička cukru
Příprava
- Vykuchané ryby zbavíme hlav, ocasů, podélně rozřízneme a odstraníme páteř s drobnými kůstkami.
- Z uvedených surovin svaříme marinádu, necháme vychladnout.
- Filety zalijeme marinádou, marinujeme 2 hodiny (2 hodiny je ideální necháme-li déle, maso bude moc měkké, blátivé, sleď má sám o sobě maso hodně jemné)
- Za 2 hodiny filety vyjmeme z marinády, osušíme utěrkou, nakrájíme na 2 cm proužky.
- Majonézu smícháme se smetanou, přidáme nasekaný kopr, kostičky okurky a cibule, přidáme proužky sleďů, vše promícháme, dochutíme solí, pepřem a necháme vychladit.
- Na talíři porci posypeme kousky kopru a podáváme s čerstvými rohlíky, toastovým chlebem atd.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek