Rybářský rozcestník

Sledi v remuládě

Studený rybí salát vhodný jako předkrm, svačina či letní studená večeře. Spolu s čerstvým pečivem jde o velkou dobrotu.

2 náročnost
45 minut
+ doba marinování a vychlazení v lednici  
sledisledisledi
  • 4 ks sledi
  • 2 ks sladkokyselé okurky
  • 1 ks cibule
  • 100 g majonézy
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžíce nasekaného kopru
  • mletý pepř
  • sůl
  • Marináda:
  • 2 dl vody
  • 1 dl octa
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 1 ks bobkový list
  • 1 lžička cukru
  • Příprava

    1. Vykuchané ryby zbavíme hlav, ocasů, podélně rozřízneme a odstraníme páteř s drobnými kůstkami.
    2. Z uvedených surovin svaříme marinádu, necháme vychladnout.
    3. Filety zalijeme marinádou, marinujeme 2 hodiny (2 hodiny je ideální necháme-li déle, maso bude moc měkké, blátivé, sleď má sám o sobě maso hodně jemné)
    4. Za 2 hodiny filety vyjmeme z marinády, osušíme utěrkou, nakrájíme na 2 cm proužky.
    5. Majonézu smícháme se smetanou, přidáme nasekaný kopr, kostičky okurky a cibule, přidáme proužky sleďů, vše promícháme, dochutíme solí, pepřem a necháme vychladit.
    6. Na talíři porci posypeme kousky kopru a podáváme s čerstvými rohlíky, toastovým chlebem atd.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

    Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.