Rybářský rozcestník

Silný rybí vývar s knedlíčky

Připravit čirý rybí vývar chce trochu fortelu, výhoda je, že můžeme použít všechny odřezky z ryb, i vnitřnosti (játra zbavíme žluči a z hlav vyřízneme žábry, bývají na nich paraziti). Z uvařeného masa pak můžeme udělat rybí knedlíčky.

2 náročnost
55 minut
silnýsilný
  • Na vývar:
  • 750-1000 g rybích odřezků
  • 1,5 l vody
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 1 ks cibule i se slupkou (udělá vývaru nahnědlou barvu)
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks kousek celeru
  • 1 ks bobkový list
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • Na knedlíčky:
  • 250 g rybího masa
  • 1 ks stroužek česneku
  • 1 ks žloutek
  • 1 lžička másla
  • strouhanka na zahuštění
  • muškátový květ (špetka)
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybí odřezky i případné vnitřnosti zalijeme vodou, přidáme cibuli, mrkev, celer koření a osolíme. Jak se vývar začne vařit, sbíráme naběračkou pěnu. Potom oheň ztlumíme, vaříme na mírném plameni 30 minut.
    2. Uvařený vývar slijeme, přes cedník s jemnými oky, aby zachytil všechny kousky masa, koření, nebo do cedníku vložíme ubrousek.
    3. Do vývaru nakrájíme nadrobno mrkev a celer, dochutíme pepřem, solí.
    4. Vývar ohřejeme a vložíme rybí knedlíčky, vaříme až knedlíčky plavou na povrchu polévky.
    5. Horkou polévku nalijeme do talířů, můžeme posypat nasekanou petrželkou.

    Doporučení

    Rybí knedlíčky můžeme různě vylepšit, k základnímu receptu přidáme uvařený morek, nebo vepřový mozeček, kostičky šunky, uvařené nasekané žloutky.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    NONSTOP – lov ryb po půlnoci. Proč s ním všichni dělají takovou vědu?

    Dříve jsem byl velkým propagátorem lovu ryb pře půlnoc, nyní již mám pochyby, jak moc jde o výhodu moci chytat ryby celou noc. Po několika letech, co na revírech v NONSTOP režimu chytám, jsem totiž zjistil, že těch ryb, chycených v noci, zase až tak moc není.

    Cíleně pro rybí maso chodí k vodě jen něco málo přes 4 % registrovaných rybářů

    Z naší ankety s otázkou: „Proč vlastně rybařím?“, jasně vyplývá, že k vodě pro rybí maso chodí jen malé procento rybářů. Většina nás rybářů má totiž jiný důvod, proč vlastně k vodě na ryby chodí. Možná budete překvapeni, jak více jak 8 000 rybářů, v naší anketě, tedy hlasovalo.

    Zakrmovací pachová krmítka

    Dnes je docela trendy, při chytání ryb, používat různé umělé nástrahy, například napodobeniny brouků, mušek, rybek, či jiných potvůrek žijících pod vodou nebo i kolem vody. Dnešní moderní rybář však má ve svém arzenálu i jiné umělotiny, například umělou kukuřici. A tak není divu, že někdo vymyslel i variantu lovu ryb s krmítkem, ale bez krmení, jen s houbičkou umístěnou v krmítku, která po nadipování dělá ve vodě podobnou práci, jako klasická zakrmovací směs.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím