Na vývar:
750-1000 g rybích odřezků
1,5 l vody
4 ks kuličky celého pepře
4 ks kuličky nového koření
1 ks cibule i se slupkou (udělá vývaru nahnědlou barvu)
1 ks mrkev
1 ks kousek celeru
1 ks bobkový list
1 lžíce citronové šťávy
sůl
Na knedlíčky:
250 g rybího masa
1 ks stroužek česneku
1 ks žloutek
1 lžička másla
strouhanka na zahuštění
muškátový květ (špetka)
pepř
sůl
Příprava
- Rybí odřezky i případné vnitřnosti zalijeme vodou, přidáme cibuli, mrkev, celer koření a osolíme. Jak se vývar začne vařit, sbíráme naběračkou pěnu. Potom oheň ztlumíme, vaříme na mírném plameni 30 minut.
- Uvařený vývar slijeme, přes cedník s jemnými oky, aby zachytil všechny kousky masa, koření, nebo do cedníku vložíme ubrousek.
- Do vývaru nakrájíme nadrobno mrkev a celer, dochutíme pepřem, solí.
- Vývar ohřejeme a vložíme rybí knedlíčky, vaříme až knedlíčky plavou na povrchu polévky.
- Horkou polévku nalijeme do talířů, můžeme posypat nasekanou petrželkou.
Doporučení
Rybí knedlíčky můžeme různě vylepšit, k základnímu receptu přidáme uvařený morek, nebo vepřový mozeček, kostičky šunky, uvařené nasekané žloutky.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek