Rybářský rozcestník

Polévka ze sumce s červeným zelím

Chutná, hustá, sytá polévka z odřezků a hlavy sumce dále z podušeného zelí a další povařené zeleniny.

2 náročnost
55 minut
polévkapolévkapolévka
  • 1 ks hlava ze sumce, odřezky, játra
  • 500 g červeného kysaného zelí
  • 500 g brambor
  • 200 g rajského protlaku
  • 8 ks kuliček nového koření
  • 8 ks kuliček celého pepře
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks cibule
  • 2 ks bobkové list
  • 1/4 ks celeru
  • sladká červená paprika
  • sádlo
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Hlavu ze sumce rozpůlíme podélně, odstraníme žábry, oči a vousy, z jater odstraníme žluč.
    2. Hlavu, odřezky, játra zalijeme vodou, osolíme, přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř, vaříme na mírném plameni 45 minut.
    3. Vývar přecedíme, maso necháme vychladnout. Z vývaru z povrchu odstraníme naběračkou tuk, zbytek odsajeme ubrouskem.
    4. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, mrkev a celer, zaprášíme sladkou červenou paprikou, osolíme. Červené zelí propláchneme, nakrájíme na kousky, přidáme k zelenině, podlijeme rybím vývarem, dusíme doměkka.
    5. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, uvaříme zvlášť s troškou kmínu a soli. Když zelenina a zelí změkne, zalijeme zbytkem vývaru, přidáme uvařené brambory a rybí maso.
    6. Polévku ochutíme rajským protlakem, solí, pepřem. Podáváme s pečivem nebo chlebem.

    Poznámka

    Text i foto D. Marounek

    Nejčtenější články

    Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

    Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.

    Pozvánka na 24hodinový závod na Záhorské

    Místní organizace Kladruby zve na 24hodinový závod na nádrži Záhorská, který se koná 9.-10. 8. 2024. Bližší informace naleznete v přiložených propozicích….

    Jak jsem (ne)zabíjel komáry

    Kdo mě zná ví, že jsem vášnivý karavanista a již několik let propaguji karavan fishing. Mám rád pohodlíčko a jak stárnu, bivak pro mě prostě už není. V karavanu mám teploučko, pohodlí, skvělou vyvařovnu… ale o ježdění k vodě s karavanem tento článek není, tedy ne přímo, protože historka, co vám dnes chci vyprávět, se mě stala právě na jedné loňské výpravě k vodě v mém bydlíku.