Rybářský rozcestník

Polévka ze sumce s červeným zelím

Chutná, hustá, sytá polévka z odřezků a hlavy sumce dále z podušeného zelí a další povařené zeleniny.

2 náročnost
55 minut
polévkapolévkapolévka
  • 1 ks hlava ze sumce, odřezky, játra
  • 500 g červeného kysaného zelí
  • 500 g brambor
  • 200 g rajského protlaku
  • 8 ks kuliček nového koření
  • 8 ks kuliček celého pepře
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks cibule
  • 2 ks bobkové list
  • 1/4 ks celeru
  • sladká červená paprika
  • sádlo
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Hlavu ze sumce rozpůlíme podélně, odstraníme žábry, oči a vousy, z jater odstraníme žluč.
    2. Hlavu, odřezky, játra zalijeme vodou, osolíme, přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř, vaříme na mírném plameni 45 minut.
    3. Vývar přecedíme, maso necháme vychladnout. Z vývaru z povrchu odstraníme naběračkou tuk, zbytek odsajeme ubrouskem.
    4. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, mrkev a celer, zaprášíme sladkou červenou paprikou, osolíme. Červené zelí propláchneme, nakrájíme na kousky, přidáme k zelenině, podlijeme rybím vývarem, dusíme doměkka.
    5. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, uvaříme zvlášť s troškou kmínu a soli. Když zelenina a zelí změkne, zalijeme zbytkem vývaru, přidáme uvařené brambory a rybí maso.
    6. Polévku ochutíme rajským protlakem, solí, pepřem. Podáváme s pečivem nebo chlebem.

    Poznámka

    Text i foto D. Marounek

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.