Rybářský rozcestník

Rybí čorba

Rybí polévka podle receptu z rumunské kuchyně, která se vaří z drobných rybek, ovšem můžeme použít i odřezky a jikry například z kapra.

2 náročnost
45 minut
rybírybírybí
  • 750 g odřezků z kapra (hlava, ocas, ploutve)
  • 200 g zakysané smetany
  • 150 g žampionů
  • 150 g brambor,
  • 100 g jiker
  • 1,5 l vody
  • 1 dl bílého vína
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks zelená paprika
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks cibule
  • pálivá červená paprika
  • sladká červená paprika
  • sádlo
  • sůl
  • Příprava

    1. Odřezky zalijeme 1,5 l vody, osolíme, přidám bobkový list, celý pepř, vaříme na mírném ohni 30 minut.
    2. Jikry uvaříme v osolené vodě zvlášť.
    3. Vývar přes cedník slijeme, maso obereme, zbavíme kůstek, jikry slijeme, propláchneme, maso a jikry odložíme stranou.
    4. Na sádle osmahneme cibuli. Přidáme nakrájené, brambory, rajčata, papriku, žampiony posypeme červenou paprikou, krátce osmahneme, přilijeme vývar, vaříme na mírném ohni, než brambory změknou.
    5. Do polévky přidáme rybí maso, jikry. Polévku ochutíme bílým vínem, česnekem, pálivou paprikou a solí.
    6. Na talíři jednotlivé porce ozdobíme kopečkem smetany, podáváme s chlebem nebo pečivem.

    Doporučení

    Recept lze využít na zpracování nejen sladkovodních, ale také mořských ryb.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Bonduelle Gold Chilli – kukuřice nejen do chladné podzimní vody

    Zkušeným rybářům asi nemusím vysvětlovat, že právě nakládaná kukuřice Bonduelle nejlépe přemlouvá kaprovité ryby k záběru a to jak bílou rybu, tak i kapry a amury. Ale už jste vyzkoušeli chytat ryby na Bonduelle Gold Chilli, tedy ostrou variantu této nakládané kukuřice?