Rybářský rozcestník

Salát z jiker s paprikami

Jikry nemusíme použít jen do klasické polévky, ale můžeme z nich udělat také chutný salát. Podle tohoto receptu připravíte ostrou variantu jikrového salátu doplněného ještě o různé druhy paprik.

1 náročnost
45 minut
+ doba vychlazení salátu  
salátsalátsalát
  • 300 g jiker z kapra (cejna)
  • 150 g sterilované kapie
  • 2 ks kozí rohy (červené)
  • 1 ks slovenská zelená pálivá paprika
  • 4 lžíce nasekané nati jarní cibulky
  • citronová šťáva
  • lák z paprik
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Jikry uvaříme ve vodě, kterou osolíme a ochutíme 2 lžícemi citronové šťávy, stačí vařit chvíli, tak 5-10 minut.
    2. Z uvařených jiker odstraníme blanku, propláchneme a necháme okapat.
    3. Jikry v míse promícháme s nakrájenou sterilovanou kapií, zelenou paprikou, kozími rohy a jarní cibulkou.
    4. Ochutíme lákem z kapií, použijeme tak 2-3 lžíce, dále 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžící oleje a solí.
    5. Dáme vychladit, podáváme s pečivem.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

    Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?