Rybářský rozcestník

Salát s matjesy a nakládanými hříbky

Recept z ruské kuchyně na pikantní salát s matjesy a hříbky, ke kterému se hodí vychlazené pivo.

2 náročnost
15 minut
+ doba vaření brambor a vychlazení  
salát
  • 500 g vařených brambor
  • 250 g matjesů v oleji (nebo slanečků)
  • 200 g nakládaných hříbků
  • 4 ks menší sladkokyselé okurky
  • 2 ks červené cibule
  • 4 lžíce sladkokyselého nálevu z okurek
  • 2 lžíce oleje z matjesů
  • 1 lžíce nasekaného mladého kopru
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Den předem uvařené brambory, oloupeme, nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy.
    2. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, okurky a naložené hříbky bez láku.
    3. Nakonec přidáme proužky matjesů, ochutíme okurkovým lákem, olejem z matjesů, dochutíme solí pepřem, vše promícháme, salát necháme v lednici alespoň 1 hodinu vychladit a rozležet.
    4. Salát při podávání posypeme na talíři nasekaným koprem (můžeme ozdobit i kopečkem zakysané smetany) a podáváme s chlebem nebo pečivem.

    Doporučení

    Recept k článku: Polotovar na výrobu matjesů a rybích salátů – jeho použití

    Poznámka

    Text a foto: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Hybridní techniky lovu ryb

    Občas rybář prostě musí vytáhnout ze šuplíku nějakou techniku lovu, co zrovna nepatří k těm obvyklým, aby buď přelstil nějakou tu chytrou rybu, nebo v tu chvíli, kdy to vyžaduje momentální situace na revíru a lovném místě například díky špatnému počasí. A někteří z nás prostě kombinování různých technik milují. I já patřím mezi tyto neortodoxní rybáře, co se nebojí propojovat různé techniky lovu i když na první pohled mohou vypadat pro někoho tak trochu bizarně.

    Zmrazené nástražní rybky

    Při chytání například candátů, je skvělou nástrahou menší živá, nebo i mrtvá rybka. Ovšem tu nemáme vždy po ruce, naopak někdy zase nevíme, co s přebytečnou nástrahou. Pak malé rybky můžeme prošít návazcem s háčkem a zamrazit!

    Zatraktivnění návnady pomocí červů nebo žížal

    Pokud do krmné směsi přidáte něco živého, například masové červy nebo nasekané žížaly, dokáže vaše návnada nejen lépe přilákat bílou rybu, ale také ji déle udrží v lovném místě, což je druhý důvod, proč zakrmovat.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím