Příprava rybího rosolu podle osvedčeného receptu. Recept na 1 litr rosolu.
1. Zeleninu opereme, očistíme, nakrájíme a uvaříme s kořením a solí
2. Přidáme jedlé odřezky z ryby, páteř s kostmi, ploutve, kůži a hlavu
3. Uvaříme a scedíme
4. V procezeném odvaru uvaříme 12-20 minut rybu, vyjmeme ji, odměříme l litr odvaru a je-li třeba, vyčistíme rosol podle níže uvedeného předpisu.
5. Želatinu v lístcích opereme, na hodinu namočíme do studené vody, když nabobtná, rozpustíme ji v malém množství horkého rosolu a stále mícháme
6. Zbývající rosol vychladíme, vložíme syrové bílky, rozpuštěnou želatinu, promícháme metlou na sníh a za stálého míchání zahříváme až do varu
7. Jakmile se rosol vaří, odtáhneme jej na okraj plotny a necháme v klidu, aby se tekutina mohla vyčistit
8. Když je již rosol průhledný, sebereme šumovinu a rosol opatrně procedíme přes pláténko (při čištění většího množství rosolu lijeme jej na utěrku uvázanou za 4 rohy obrácené židle, utěrka musí volně viset, aby tekutina nevytékala, ale zvolna odkapávala do misky)
9. Procezený rosol necháme vychladnout.
Rosol musí být při nalévání horký, aby při odkapávání neztuhl.