Rybářský rozcestník

Rybí rosol (aspik)

Příprava rybího rosolu podle osvedčeného receptu. Recept na 1 litr rosolu.

2 náročnost
80 minut
  • Na 1 litr rosolu:
  • rybí hlavy bez skřelí, oprané kůže z ryb, ploutve, kosti a páteř
  • 50 g petržele
  • 50 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 50 g cibule
  • 30 g želatiny
  • 2 ks vaječných bílků
  • bobkový list
  • nové koření
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Zeleninu opereme, očistíme, nakrájíme a uvaříme s kořením a solí
    2. Přidáme jedlé odřezky z ryby, páteř s kostmi, ploutve, kůži a hlavu
    3. Uvaříme a scedíme
    4. V procezeném odvaru uvaříme 12-20 minut rybu, vyjmeme ji, odměříme l litr odvaru a je-li třeba, vyčistíme rosol podle níže uvedeného předpisu.
    5. Želatinu v lístcích opereme, na hodinu namočíme do studené vody, když nabobtná, rozpustíme ji v malém množství horkého rosolu a stále mícháme
    6. Zbývající rosol vychladíme, vložíme syrové bílky, rozpuštěnou želatinu, promícháme metlou na sníh a za stálého míchání zahříváme až do varu
    7. Jakmile se rosol vaří, odtáhneme jej na okraj plotny a necháme v klidu, aby se tekutina mohla vyčistit
    8. Když je již rosol průhledný, sebereme šumovinu a rosol opatrně procedíme přes pláténko (při čištění většího množství rosolu lijeme jej na utěrku uvázanou za 4 rohy obrácené židle, utěrka musí volně viset, aby tekutina nevytékala, ale zvolna odkapávala do misky)
    9. Procezený rosol necháme vychladnout.

    Doporučení

    Rosol musí být při nalévání horký, aby při odkapávání neztuhl.

    Nejčtenější články

    Truman je sice škodná, ale má skvělé maso!

    Trumani, jinak také sumečci američtí, patří mezi ty ryby které rybáři nemají v lásce. Jde o invazivní druh, ten v revíru dokáže nadělat opravdu velkou paseku. Při chytání, například na žížaly, k háčku nepustí žádnou jinou rybu. Ano, jsou místa, které trumani okupují ve velkém množství, na těchto místech se pak nedá chytnou například pěkného kapra, úhoře, či jinou vysněnou rybu. I když jsou trumani v revírech neštěstím, někteří rybáři je přesto dokáží využít. Nejen že si při cíleném lovu trumanů člověk dobře zachytá, také jejich maso je výtečné a stojí za to si ho připravit na grilu, v oleje, nebo například v udírně.

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?