Rybářský rozcestník

Rybí rosol (aspik)

Příprava rybího rosolu podle osvedčeného receptu. Recept na 1 litr rosolu.

2 náročnost
80 minut
  • Na 1 litr rosolu:
  • rybí hlavy bez skřelí, oprané kůže z ryb, ploutve, kosti a páteř
  • 50 g petržele
  • 50 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 50 g cibule
  • 30 g želatiny
  • 2 ks vaječných bílků
  • bobkový list
  • nové koření
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Zeleninu opereme, očistíme, nakrájíme a uvaříme s kořením a solí
    2. Přidáme jedlé odřezky z ryby, páteř s kostmi, ploutve, kůži a hlavu
    3. Uvaříme a scedíme
    4. V procezeném odvaru uvaříme 12-20 minut rybu, vyjmeme ji, odměříme l litr odvaru a je-li třeba, vyčistíme rosol podle níže uvedeného předpisu.
    5. Želatinu v lístcích opereme, na hodinu namočíme do studené vody, když nabobtná, rozpustíme ji v malém množství horkého rosolu a stále mícháme
    6. Zbývající rosol vychladíme, vložíme syrové bílky, rozpuštěnou želatinu, promícháme metlou na sníh a za stálého míchání zahříváme až do varu
    7. Jakmile se rosol vaří, odtáhneme jej na okraj plotny a necháme v klidu, aby se tekutina mohla vyčistit
    8. Když je již rosol průhledný, sebereme šumovinu a rosol opatrně procedíme přes pláténko (při čištění většího množství rosolu lijeme jej na utěrku uvázanou za 4 rohy obrácené židle, utěrka musí volně viset, aby tekutina nevytékala, ale zvolna odkapávala do misky)
    9. Procezený rosol necháme vychladnout.

    Doporučení

    Rosol musí být při nalévání horký, aby při odkapávání neztuhl.

    Nejčtenější články

    První chytání, aneb, co musí udělat rybář, než začne chytat

    Máme platné rybářské dokumenty, doma jsme si udělali přípravu a vše potřebně nachystali k vodě, včetně svačiny a pití a právě jsme dorazili k vodě … co vše předchází chytání? Hodíme hned silon s návnadou do vody a začneme? Rozhodně ne!

    Kačení máma, opeřený Rambo a Terminátor v jednom

    O letošní letní výpravě na Sumce se s námi u vody skamarádila kačení rodinka, máma a její čtyři mladé. My je krmili, oni nás obšťastňovali svojí přítomností. Běda jiným kačenám, které nás chtěli také navštívit. Ty naše kačení máma hnala tak urputně, že z ní šel až strach.

    Potlačení pachové stopy na nástrahách i návazcích

    Některé ryby mají opravdu dobře vyvinutý čich. V zásadě se ryby dělí do dvou skupin, jedny mají vysoce vyvinutý čich, ale za to horší zrak a druhé mají výborný zrak, ale horší čich. A právě ty druhy, co dobře vnímají různé pachy, můžeme přelstít drobnou vychytávkou.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím