Rybářský rozcestník

Rybí rosol (aspik)

Příprava rybího rosolu podle osvedčeného receptu. Recept na 1 litr rosolu.

2 náročnost
80 minut
  • Na 1 litr rosolu:
  • rybí hlavy bez skřelí, oprané kůže z ryb, ploutve, kosti a páteř
  • 50 g petržele
  • 50 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 50 g cibule
  • 30 g želatiny
  • 2 ks vaječných bílků
  • bobkový list
  • nové koření
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Zeleninu opereme, očistíme, nakrájíme a uvaříme s kořením a solí
    2. Přidáme jedlé odřezky z ryby, páteř s kostmi, ploutve, kůži a hlavu
    3. Uvaříme a scedíme
    4. V procezeném odvaru uvaříme 12-20 minut rybu, vyjmeme ji, odměříme l litr odvaru a je-li třeba, vyčistíme rosol podle níže uvedeného předpisu.
    5. Želatinu v lístcích opereme, na hodinu namočíme do studené vody, když nabobtná, rozpustíme ji v malém množství horkého rosolu a stále mícháme
    6. Zbývající rosol vychladíme, vložíme syrové bílky, rozpuštěnou želatinu, promícháme metlou na sníh a za stálého míchání zahříváme až do varu
    7. Jakmile se rosol vaří, odtáhneme jej na okraj plotny a necháme v klidu, aby se tekutina mohla vyčistit
    8. Když je již rosol průhledný, sebereme šumovinu a rosol opatrně procedíme přes pláténko (při čištění většího množství rosolu lijeme jej na utěrku uvázanou za 4 rohy obrácené židle, utěrka musí volně viset, aby tekutina nevytékala, ale zvolna odkapávala do misky)
    9. Procezený rosol necháme vychladnout.

    Doporučení

    Rosol musí být při nalévání horký, aby při odkapávání neztuhl.

    Nejčtenější články

    Výměnný obchod s kosem

    Už jsem zažil u vody kdejaká zvláštní setkání, ale tento zážitek s „taťkou“ kosem si tedy opravdu nemohu nechat pro sebe. 🙂 Stalo se to poměrně nedávno na mé jednodenní rybářské výpravě na Rozkoši…

    Rybářská technika chytání ryb – muškaření

    Muškaření, to je královská rybářská disciplína. Muškaří se jak na vodách tekoucích, tak stojatých. A o co vlastně jde? Rybář rybám nabízí umělé nástrahy, mušky, které nahazuje do míst, kde si myslí, že číhá ryba, tedy například pstruh, lipan nebo například losos. Také může nechat mušku volně plavat po proudu řeky … vždy jde o to, vyprovokovat rybu k útoku. Chytání na mušku je velmi náročná disciplína, protože rybář většinu času stojí ve vodě a jde rybě naproti. V tom je kouzlo muškaření, protože rybář někdy chytá ryby doslova pod nohama. Právě ten přímý kontakt s vodou, ryby na dohled, klid, často nedotčená příroda, to vše dělá z muškaření právem vrcholnou rybářskou disciplínu.

    Jak zajisti kus rohlíku na háček při chytání tzv. na mlaskačku

    Existuje více montáží a návazců s kterými můžeme nabízet kus rohlíku rybám pěkně z hladiny, tzv. na mlaskačku. Pro milovníky dalekých a razantních náhozů tu mám způsob nastražení rohlíku pomocí háčku s přívěsem, boilie jehly a kousku klacku, nebo i klasické zarážky.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím