Rybářský rozcestník

Sumec na vlámský způsob

Recept z belgické kuchyně. Takto lze upravit různé druhy ryb, jak sladkovodní, tak mořské.

2 náročnost
45 minut
sumec
  • 700-800 g masa ze sumce
  • 3 dl bílého vína
  • 1 ks petržel (nebo kousek celeru)
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Z masa sumce odstraníme kůži, podkožní tuk, také případné kosti, upravíme na 4 porce kolem 150 g, osolíme
    2. Na rozehřátém másle orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev, petržel, osolíme, opepříme
    3. K zelenině přidáme porce sumce, podlijeme vínem, přiklopíme, dusíme do měkka
    4. Podušené porce sumce přelijeme šťávou a podušenou zeleninou, podáváme například s vařenými brambory.

    Nejčtenější články

    Ryba v české kuchyni – 7. díl

    Během 18 století začínají některé rybníky mizet, majitelé je začali přeměňovat na louky, pastviny a pole. Příčinou byla především produkce sena, potom brambor a dalších plodin. Ve velkém se začínal chovat skot, seno bylo rovněž potřeba pro koně. Nezanedbatelná byla i produkce hnoje, která chovaná zvířata produkovala, používal se na hnojení polí. V roce 1791 na Českokrumlovsku vyšlo nařízení, že na každém panství se má vypustit několik rybníků a přeměnit v louky a  pole…

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.