1 kg rybích odřezků (hlavy, ocasy z kaprů)
200 g čerstvých hříbků (nebo 20 g sušených)
200 g brambor
200 g jikry a mlíčí
1,5 l vody
2 dl bílého vína
4 ks kuličky nového koření
2 ks cibule
1 ks bobkový list
1 ks petržel
1 ks mrkev
sladká mletá paprika
pálivá mletá paprika
sádlo
sůl
Příprava
- Rybí odřezky zalijeme vodou, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, 1 cibuli na mírném plameni vaříme 40 minut.
- V rendlíku zvlášť, v mírně osolené vodě, uvaříme jikry a mlíčí.
- Vývar scedíme, odřezky necháme vychladnout, potom do misky obereme rybí maso.
- Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, poprášíme sladkou červenou, necháme papriku rozvonět, zaprášíme moukou, uděláme červenou jíšku, naředíme vývarem, necháme chvíli povařit.
- Jíšku zalijeme zbytkem vývaru, přidáme na hrubší nudličky nastrouhanou mrkev, petržel a celer, vložíme kostky brambor a přilijeme bílé víno.
- Když brambory změknou, přidáme plátky hříbků, nasekané mlíčí, jikry a rybí maso, ochutíme drceným česnekem, pálivou paprikou, vaříme ještě 10 minut.
- Uvařenou polévku na talíři posypeme nasekanou petrželkou, podáváme s pečivem.
Poznámka
Text i foto: D. M.