Rybářský rozcestník

Rybí polévka z Dolního Pohroní

Podle tohoto receptu uvařenou rybí polévku na talíři posypeme nasekanou petrželkou, podáváme s čerstvým pečivem.

2 náročnost
60 minut
RybíRybíRybí
  • 1 kg rybích odřezků (hlavy, ocasy z kaprů)
  • 200 g čerstvých hříbků (nebo 20 g sušených)
  • 200 g brambor
  • 200 g jikry a mlíčí
  • 1,5 l vody
  • 2 dl bílého vína
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 2 ks cibule
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks petržel
  • 1 ks mrkev
  • sladká mletá paprika
  • pálivá mletá paprika
  • sádlo
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybí odřezky zalijeme vodou, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, 1 cibuli na mírném plameni vaříme 40 minut.
    2. V rendlíku zvlášť, v mírně osolené vodě, uvaříme jikry a mlíčí.
    3. Vývar scedíme, odřezky necháme vychladnout, potom do misky obereme rybí maso.
    4. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, poprášíme sladkou červenou, necháme papriku rozvonět, zaprášíme moukou, uděláme červenou jíšku, naředíme vývarem, necháme chvíli povařit.
    5. Jíšku zalijeme zbytkem vývaru, přidáme na hrubší nudličky nastrouhanou mrkev, petržel a celer, vložíme kostky brambor a přilijeme bílé víno.
    6. Když brambory změknou, přidáme plátky hříbků, nasekané mlíčí, jikry a rybí maso, ochutíme drceným česnekem, pálivou paprikou, vaříme ještě 10 minut.
    7. Uvařenou polévku na talíři posypeme nasekanou petrželkou, podáváme s pečivem.

    Poznámka

    Text i foto: D. M.

    Nejčtenější články

    Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

    Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.

    Proč zkušení rybáři suší boilies?

    Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.

    Obal na pruty z džínů (riflí)

    Obal na pruty si můžete samozřejmě koupit. Ale nejen pro šetřílky tu máme tip na obal na pruty ušitý ze starých džínsů. A nemusí jít jenom o obal na pruty, stejně tak si do přešitých riflí můžete k vodě nosit podběrák, stojan, vidličky…