500 g naporcovaného kapra
250 g brambor
150 g fazolek
4 ks stroužky česneku
2 ks cibule
1 ks mrkev
1 ks petržel
1,5 l vody
2 dl mléka
hladká muka
máslo
sůl
Koření:
4 ks kuličky celého pepře
4 ks kuličky nové koření
1 ks bobkový list
mletý černý pepř
majoránka
Příprava
- Porce kapra zalijeme vodou, přidáme 1 oloupanou cibuli, nové koření, celý pepř, bobkový list, osolíme.
- Vaříme na mírném plameni 15 minut, potom přidáme kořenovou zeleninu a vaříme dalších 15-20 minut.
- Vývar scedíme, rybí maso a zeleninu odložíme stranou. Na másle necháme zpěnit cibuli, zaprášíme moukou, uděláme světlou cibulovou jíšku, přilijeme trochu vývaru, naředíme, krátce povaříme a přilijeme zbytek vývaru.
- Do polévky přidáme nakrájené brambory, zelené fazolky, majoránku, vaříme dalších 15 minut.
- V mezičase nakrájíme celer, mrkev z vývaru a rybí maso zbavíme kůstek. Vše přidáme do polévky.
- Nakonec bramboračku ochutíme drceným česnekem, mletým pepřem a zjemníme mlékem, povaříme na mírném plameni ještě dalších 5 minut.
Poznámka
Text i foto: D. M.