Rybářský rozcestník

Rybí krém

Polévka z kapřího masa povařeného spolu s kořenovou zeleninou a kořením, zahuštěná jíškou, zjemněná smetanou, s vložkou orestovaných žampiónů, zdobená chlebovými krutony.

3 náročnost
70 minut
  • Rozpis na 4 porce:
  • 300 g kapřího masa bez kosti
  • 400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 100 g žampiónů
  • 100 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 200 ml smetany
  • 2 ks plátky staršího chleba
  • 1 ks cibule
  • olej na smažení
  • bobkový list
  • nové koření
  • mletý pepř
  • celý pepř
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Na kousky nakrájené maso z kapra vložíme do hrnce spolu s očištěnou kořenovou zeleninou a cibulí
    2. Zalijeme vodou, osolíme a vhodíme několik kuliček celého pepře a nového koření, 1-2 lístečky bobkového listu
    3. Vaříme asi 40 minut, během varu sbíráme pěnu z povrchu vývaru
    4. Hotový vývar přecedíme, zeleninu nakrájíme na kostičky, kapří maso zbavíme kůže i kostí a nasekáme ho nadrobno
    5. Horký vývar zahustíme vychlazenou jíškou z másla a mouky a za mírného varu ji rozšleháme metličkou, necháme asi 20 minut povařit, ke konci varu přilijeme smetanu
    6. Očištěné žampiony nakrájíme na tenké plátky a na rozehřátém oleji na pánvi je orestujeme
    7. Orestované houby spolu s kaprem a nakrájenou zeleninou vložíme do polévky a prohřejeme
    8. Chleba nakrájený na kostičky opečeme dozlatova na rozpáleném oleji
    9. Hotový polévkový krém dochutíme solí, mletým pepřem a servírujeme s opečenými krutony.

    Poznámka

    Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím