Rybářský rozcestník

Rybí krém

Polévka z kapřího masa povařeného spolu s kořenovou zeleninou a kořením, zahuštěná jíškou, zjemněná smetanou, s vložkou orestovaných žampiónů, zdobená chlebovými krutony.

3 náročnost
70 minut
  • Rozpis na 4 porce:
  • 300 g kapřího masa bez kosti
  • 400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 100 g žampiónů
  • 100 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 200 ml smetany
  • 2 ks plátky staršího chleba
  • 1 ks cibule
  • olej na smažení
  • bobkový list
  • nové koření
  • mletý pepř
  • celý pepř
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Na kousky nakrájené maso z kapra vložíme do hrnce spolu s očištěnou kořenovou zeleninou a cibulí
    2. Zalijeme vodou, osolíme a vhodíme několik kuliček celého pepře a nového koření, 1-2 lístečky bobkového listu
    3. Vaříme asi 40 minut, během varu sbíráme pěnu z povrchu vývaru
    4. Hotový vývar přecedíme, zeleninu nakrájíme na kostičky, kapří maso zbavíme kůže i kostí a nasekáme ho nadrobno
    5. Horký vývar zahustíme vychlazenou jíškou z másla a mouky a za mírného varu ji rozšleháme metličkou, necháme asi 20 minut povařit, ke konci varu přilijeme smetanu
    6. Očištěné žampiony nakrájíme na tenké plátky a na rozehřátém oleji na pánvi je orestujeme
    7. Orestované houby spolu s kaprem a nakrájenou zeleninou vložíme do polévky a prohřejeme
    8. Chleba nakrájený na kostičky opečeme dozlatova na rozpáleném oleji
    9. Hotový polévkový krém dochutíme solí, mletým pepřem a servírujeme s opečenými krutony.

    Poznámka

    Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

    Nejčtenější články

    Mladý rybář z Adamova chytil gigantického sumce. A dal mu svobodu

    Bylo to v noci ze soboty na neděli. Od Mikulova se hnala bouřka. Začalo silně pršet. Dvaadvacetiletý Tomáš Rozsypal z Adamova na Blanensku se bál narovnat špičku prutu, aby do něj neudeřil blesk. Déšť ustal a voda rybníka ožila. Věřil svému úsudku a stále nahazoval na vytipované místo. Pak přišel konečně záběr. Po téměř hodinovém boji z vody pak vytáhl sumce, který měřil 238 centimetrů.

    Vedro za jedinou noc zdecimovalo největší moravský rybník. Hladinu Nesytu posely tisíce zdechlin

    Vedro za jedinou noc zdecimovalo největší moravský rybník. Hladinu Nesytu posely tisíce zdechlin. Několik desítek tun mrtvých ryb lemuje břehy Nesytu, o kus dál tvoří na hladině jakýsi plovoucí ostrov, v dalších částech rybníka pak vytváří mozaiku bílých břich na zelené hladině.

    Na Rozkoši ukradli záchranářům motory z člunů. Policie prosí o pomoc veřejnost, okradení nabízejí odměnu

    Vodní záchranáři na přehradě Rozkoš na Náchodsku se musí vypořádat s nečekaným problémem. O víkendu jim někdo ukradl dva motory ke člunům a nádrž plnou paliva. Případ vyšetřuje policie. Vodní záchranáři mají jeden větší člun, který zůstal nepoškozený. Aktuálně tedy není ohrožená bezpečnost turistů. I tak ale krádež práci záchranářů komplikuje.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím