Rybářský rozcestník

Makrela v pikantní ostré omáčce

Filety z makrel posypané hladkou moukou, zprudka opečené na pánvi na oleji, pak chvíli podušené se zeleninou a houbami ochucené, kromě jiného, worcestrem, sojovou omáčkou, hořčicí a chilli.

2 náročnost
30 minut
makrela
  • 2 ks makrely
  • 2 ks rajčata
  • 4 ks stroužky česneku
  • 150 g žampionů
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce worchestru
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 čajová lžička sojové omáčky
  • hladká mouka
  • chilli
  • olej
  • sůl
  • petrželka na posypání
  • Příprava

    1. Z makrel odstraníme hlavy, ocasy, podélně rozřízneme, odstraníme páteře a kosti, které jdou lehce vytáhnout.
    2. Filety osušíme, osolíme, posypeme lehce hladkou moukou, opečeme, krátce, zprudka na oleji z obou stran.
    3. Oheň ztlumíme, přidáme na plátky nakrájené žampiony, česnek, oloupaná rajčata, rajský protlak, dusíme pod pokličkou, až zelenina a houby změknou.
    4. Ke směsi přidáme worchestr, sojovou omáčku hořčici, chilli, dusíme ještě 5 minut.
    5. Ryby na talíři přelijeme omáčkou, posypeme nasekanou petrželkou, podáváme s pečivem nebo chlebem, zapíjíme vychlazeným pivem.

    Doporučení

    Podobně lze upravit i jiné druhy mořských nebo sladkovodních ryb.

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.