Rybářský rozcestník

Rybí koule (karbanátky) v láku

V oleji dozlatova usmažené menší kuličky vyrobené z mletého rybího a vepřového masa, cibule, česneku, rohlíků, strouhanky a koření, naložené ve sladkokyselém nálevu spolu s cibulí a paprikou, sterilované.

2 náročnost
180 minut
  • 750 g rybího masa bez kůže a kostí (ideálně více druhů)
  • 750 g mletého vepřového bůčku
  • 3-5 ks stroužků česneku
  • 2 ks staré rohlíky máčené v mléce
  • 2 ks vejce
  • 1 ks velké cibule
  • strouhanka dle potřeby
  • olej na smažení
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • Na nálev:
  • 3 l pitné vody
  • 0,8 l octa
  • 10 lžiček soli
  • 5 lžiček cukru krystal
  • 3 lžičky hořčičného semínka
  • 20 ks kuliček černého pepře
  • 15 ks kuliček nového koření
  • 4 ks bobkové listy
  • 1 ks feferonky
  • Na dohotovení:
  • cibule, feferonky, masité papriky
  • vhodné zavařovací sklenice s víčky
  • worcesterská omáčka, kečup nebo protlak, sojová omáčka
  • Příprava

    1. Smícháme v hrnci vodu s octem, přidáme všechno koření, feferonku, cukr a sůl, vše povaříme tak 10 minut, necháme vychladnout a stát, nejlépe do druhého dne, pak nálev scedíme
    2. Pomocí mlýnku na maso umeleme společně kostky bůčku a rybího masa, přidáme i v mléce máčené, vymačkané rohlíky, kousky cibule a stroužky česneku, do směsi pak zamícháme koření, směs osolíme, doplníme o strouhanku, dáme ji tolik, aby koule pěkně držely pohromadě
    3. Tvarujeme kuličky velikosti sousta, ani velké, ani moc malé, ty pak usmažíme, pěkně dozlatova, na větším množství dobře rozpáleného oleje
    4. Cibule oloupeme, nakrájíme na tenčí kolečka, papriky zbavené jadřinců na větší proužky
    5. Prochladlé kuličky vyskládáme ve vrstvách do zavařovacích sklenic, nejprve dáme vrstvu cibule, papriky, pak narovnáme rybí kuličky, uděláme další vrstvu cibule a papriky a opět vyskládáme koule… až budou sklenice skoro úplně plné, přidáme do nich po jedné menší feferonce, 1 lžíci kečupu nebo protlaku, sojové omáčky a nakonec lžičku worcesterské omáčky
    6. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, sterilujeme krátce, stačí při 80 °C 5 až 10 minut, jen aby se víčka dobře zatáhla
    7. Po vychladnutí sklenice razantně protřepeme, zajistíme tak, aby se obsah ve sklenicích dobře promíchal, necháme nejméně 1 měsíc odležet, ale nejlepší jsou, takto připravené rybí koule, až za 3 měsíce!

    Nejčtenější články

    Chytáme candáty

    Na candáty můžeme použít několik rybolovných technik. Lze je chytat na položenou jak na mrtvou, tak živou rybku, tak je lovit metodou plavané, tedy pomocí splávku a nejlépe živé nástrahy. Nejaktivnější způsob je pak vláčení na mrtvou rybku, nebo na umělou nástrahu. V tomto článku rozebereme všechny základní metody lovu candátů.

    Lov dravců na mrtvou rybku

    Ne vždy máme po ruce živé nástražní rybky. Stejně, například štiky, dají často přednost ve sloupci houpajícímu se mrtvému tělu ryby i když o kousek dále se plácá živá nástraha. Stalo se mě to již několikrát, když jsem na jeden prut chytal na živou rybku, na druhém se mě vznášela mrtvá nástraha a paní štika se dala přemluvit právě na tuto „mrtvolku“. Také nahazování s mrtvou rybkou je bez problémů, zatímco živou nástrahu by jsme, díky tvrdému dopadu na hladinu, zbytečně trápili.

    Nejlepší letní nástrahy pro kaprovité ryby

    V tomto článku jsme si dovolili udělat takový stručný výběr nástrah, s kterými máme dobré zkušenosti při chytání v letních vedrech. Není to žádný objevný článek, jen výčet toho nejlepšího, co můžeme v létě kaprovitým rybám nabídnout. Mladým rybářům může hodně pomoci, staré pak třeba inspiruje k nahození nástrahy, na kterou již dávno zapomněli.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím