Rybářský rozcestník

Rybí koule (karbanátky) v láku

V oleji dozlatova usmažené menší kuličky vyrobené z mletého rybího a vepřového masa, cibule, česneku, rohlíků, strouhanky a koření, naložené ve sladkokyselém nálevu spolu s cibulí a paprikou, sterilované.

2 náročnost
180 minut
  • 750 g rybího masa bez kůže a kostí (ideálně více druhů)
  • 750 g mletého vepřového bůčku
  • 3-5 ks stroužků česneku
  • 2 ks staré rohlíky máčené v mléce
  • 2 ks vejce
  • 1 ks velké cibule
  • strouhanka dle potřeby
  • olej na smažení
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • Na nálev:
  • 3 l pitné vody
  • 0,8 l octa
  • 10 lžiček soli
  • 5 lžiček cukru krystal
  • 3 lžičky hořčičného semínka
  • 20 ks kuliček černého pepře
  • 15 ks kuliček nového koření
  • 4 ks bobkové listy
  • 1 ks feferonky
  • Na dohotovení:
  • cibule, feferonky, masité papriky
  • vhodné zavařovací sklenice s víčky
  • worcesterská omáčka, kečup nebo protlak, sojová omáčka
  • Příprava

    1. Smícháme v hrnci vodu s octem, přidáme všechno koření, feferonku, cukr a sůl, vše povaříme tak 10 minut, necháme vychladnout a stát, nejlépe do druhého dne, pak nálev scedíme
    2. Pomocí mlýnku na maso umeleme společně kostky bůčku a rybího masa, přidáme i v mléce máčené, vymačkané rohlíky, kousky cibule a stroužky česneku, do směsi pak zamícháme koření, směs osolíme, doplníme o strouhanku, dáme ji tolik, aby koule pěkně držely pohromadě
    3. Tvarujeme kuličky velikosti sousta, ani velké, ani moc malé, ty pak usmažíme, pěkně dozlatova, na větším množství dobře rozpáleného oleje
    4. Cibule oloupeme, nakrájíme na tenčí kolečka, papriky zbavené jadřinců na větší proužky
    5. Prochladlé kuličky vyskládáme ve vrstvách do zavařovacích sklenic, nejprve dáme vrstvu cibule, papriky, pak narovnáme rybí kuličky, uděláme další vrstvu cibule a papriky a opět vyskládáme koule… až budou sklenice skoro úplně plné, přidáme do nich po jedné menší feferonce, 1 lžíci kečupu nebo protlaku, sojové omáčky a nakonec lžičku worcesterské omáčky
    6. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, sterilujeme krátce, stačí při 80 °C 5 až 10 minut, jen aby se víčka dobře zatáhla
    7. Po vychladnutí sklenice razantně protřepeme, zajistíme tak, aby se obsah ve sklenicích dobře promíchal, necháme nejméně 1 měsíc odležet, ale nejlepší jsou, takto připravené rybí koule, až za 3 měsíce!

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    DIGITAL Smart Cradle – absolutní vítěz GRAND PRIX For Fishing 2023

    I letos měl rybářský veletrh For Fishing 2023 bohatý doprovodný program. Kromě jiného se také vystavovatelé mohli přihlásit s nějakým zajímavým výrobkem do soutěže GRAND PRIX For Fishing 2023. Jde o prestižní záležitost a tak není divu, že se letos soutěže zúčastnily i takové rybářské celebrity, jako Karel Nikl nebo Lukáč Krása. Ovšem hlavní cena letos skončila na Slovensku!

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.