750 g rybího masa bez kůže a kostí (ideálně více druhů)
750 g mletého vepřového bůčku
3-5 ks stroužků česneku
2 ks staré rohlíky máčené v mléce
2 ks vejce
1 ks velké cibule
strouhanka dle potřeby
olej na smažení
majoránka
pepř
sůl
Na nálev:
3 l pitné vody
0,8 l octa
10 lžiček soli
5 lžiček cukru krystal
3 lžičky hořčičného semínka
20 ks kuliček černého pepře
15 ks kuliček nového koření
4 ks bobkové listy
1 ks feferonky
Na dohotovení:
cibule, feferonky, masité papriky
vhodné zavařovací sklenice s víčky
worcesterská omáčka, kečup nebo protlak, sojová omáčka
Příprava
- Smícháme v hrnci vodu s octem, přidáme všechno koření, feferonku, cukr a sůl, vše povaříme tak 10 minut, necháme vychladnout a stát, nejlépe do druhého dne, pak nálev scedíme
- Pomocí mlýnku na maso umeleme společně kostky bůčku a rybího masa, přidáme i v mléce máčené, vymačkané rohlíky, kousky cibule a stroužky česneku, do směsi pak zamícháme koření, směs osolíme, doplníme o strouhanku, dáme ji tolik, aby koule pěkně držely pohromadě
- Tvarujeme kuličky velikosti sousta, ani velké, ani moc malé, ty pak usmažíme, pěkně dozlatova, na větším množství dobře rozpáleného oleje
- Cibule oloupeme, nakrájíme na tenčí kolečka, papriky zbavené jadřinců na větší proužky
- Prochladlé kuličky vyskládáme ve vrstvách do zavařovacích sklenic, nejprve dáme vrstvu cibule, papriky, pak narovnáme rybí kuličky, uděláme další vrstvu cibule a papriky a opět vyskládáme koule… až budou sklenice skoro úplně plné, přidáme do nich po jedné menší feferonce, 1 lžíci kečupu nebo protlaku, sojové omáčky a nakonec lžičku worcesterské omáčky
- Sklenice důkladně uzavřeme víčky, sterilujeme krátce, stačí při 80 °C 5 až 10 minut, jen aby se víčka dobře zatáhla
- Po vychladnutí sklenice razantně protřepeme, zajistíme tak, aby se obsah ve sklenicích dobře promíchal, necháme nejméně 1 měsíc odležet, ale nejlepší jsou, takto připravené rybí koule, až za 3 měsíce!