3 náročnost
320 i více minut
+ doba odležení
4 kg rybího masa bez kostí a kůže
1 kg slaniny
3 dl studené převařené vody
10 ks stroužků česneku
80-100 g sůl
25-30 g sladká červená paprika
10-15 g pálivá červená paprika
5 g mletý kmín
Ostatní:
střeva
uzenářský provázek
plnička na klobásy a udírna!
Příprava
- Rybí maso rozemeleme na desce 2 mm, klidně můžeme umlít 2 x nemáme-li jistotu, že v mase jsou drobné kůstky.
- Slaninu nakrájíme na drobné kostičky o hraně 5 mm. Přidáme k namletému rybímu masu, rybí maso dobře lepí, podle potřeby směs naředíme studenou vodu.
- Prát ochutíme drceným česnekem, sladkou a pálivou paprikou, drceným kmínem, solí, vše důkladně promícháme. Prát na 10-12 hodin odložíme do chladu a necháme rozležet.
- Druhý den směs ochutnáme, můžeme udělat malý karbanátek a opéct. Podle chuti prát můžeme ještě dochutit.
- Připravenou dochucenou směs narazíme do střev a klobásy začneme udit. Navěsíme do předem vyhřáté udírny a při teplotě 60-70 °C udíme 4-5 hodin, podle teploty v udírně.
Doporučení
Text i foto: D.M.