2 náročnost
45 minut
+ doba marinování
500 g sleďů
1 ks mrkev
1 ks cibule
1/4 ks celeru
hladká mouka
olej
sůl
Na nálev:
2 dl vody
1 dl octa
4 ks celé pepře
2 ks hřebíčky
1 ks cibule
1 ks mrkev
1 ks bobkový list
1/4 ks celeru
100 g zakysané smetany
cukr
sůl
Příprava
- Ze sleďů odřízneme hlavy, ocasy, podélně přepůlíme, odstraníme páteř s kostmi.
- Filety osolíme, obalíme v hladké mouce, na oleji opečeme do zlatova z obou stran, narovnáme do skleněné mísy, necháme vychladnout.
- Z uvedených surovin uvaříme lák (mimo zakysanou smetanu!), podle chuti osolíme, přidáme cukr. Z láku odstraníme koření, čistý lák nalijeme do hrnku.
- Uvařenou zeleninu a cibuli propasírujeme, přes cedník do láku a necháme vychladnout.
- Do vychladlého láku přidáme zakysanou smetanu, rozmícháme a zalijeme opečené řezy. V lednici marinujeme 12 hodin, podáváme s pečivem.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek