Rybářský rozcestník

Marinovaní sledi na lotyšský způsob

Takto naložené sledě podáváme nejlépe jako studenou svačinku spolu s čerstvým chlebem.

2 náročnost
45 minut
+ doba marinování  
marinovanímarinovaní
  • 500 g sleďů
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • 1/4 ks celeru
  • hladká mouka
  • olej
  • sůl
  • Na nálev:
  • 2 dl vody
  • 1 dl octa
  • 4 ks celé pepře
  • 2 ks hřebíčky
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks bobkový list
  • 1/4 ks celeru
  • 100 g zakysané smetany
  • cukr
  • sůl
  • Příprava

    1. Ze sleďů odřízneme hlavy, ocasy, podélně přepůlíme, odstraníme páteř s kostmi.
    2. Filety osolíme, obalíme v hladké mouce, na oleji opečeme do zlatova z obou stran, narovnáme do skleněné mísy, necháme vychladnout.
    3. Z uvedených surovin uvaříme lák (mimo zakysanou smetanu!), podle chuti osolíme, přidáme cukr. Z láku odstraníme koření, čistý lák nalijeme do hrnku.
    4. Uvařenou zeleninu a cibuli propasírujeme, přes cedník do láku a necháme vychladnout.
    5. Do vychladlého láku přidáme zakysanou smetanu, rozmícháme a zalijeme opečené řezy. V lednici marinujeme 12 hodin, podáváme s pečivem.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Bonduelle Gold Chilli – kukuřice nejen do chladné podzimní vody

    Zkušeným rybářům asi nemusím vysvětlovat, že právě nakládaná kukuřice Bonduelle nejlépe přemlouvá kaprovité ryby k záběru a to jak bílou rybu, tak i kapry a amury. Ale už jste vyzkoušeli chytat ryby na Bonduelle Gold Chilli, tedy ostrou variantu této nakládané kukuřice?