Rybářský rozcestník

Marinovaní sledi na lotyšský způsob

Takto naložené sledě podáváme nejlépe jako studenou svačinku spolu s čerstvým chlebem.

2 náročnost
45 minut
+ doba marinování  
marinovanímarinovaní
  • 500 g sleďů
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • 1/4 ks celeru
  • hladká mouka
  • olej
  • sůl
  • Na nálev:
  • 2 dl vody
  • 1 dl octa
  • 4 ks celé pepře
  • 2 ks hřebíčky
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks bobkový list
  • 1/4 ks celeru
  • 100 g zakysané smetany
  • cukr
  • sůl
  • Příprava

    1. Ze sleďů odřízneme hlavy, ocasy, podélně přepůlíme, odstraníme páteř s kostmi.
    2. Filety osolíme, obalíme v hladké mouce, na oleji opečeme do zlatova z obou stran, narovnáme do skleněné mísy, necháme vychladnout.
    3. Z uvedených surovin uvaříme lák (mimo zakysanou smetanu!), podle chuti osolíme, přidáme cukr. Z láku odstraníme koření, čistý lák nalijeme do hrnku.
    4. Uvařenou zeleninu a cibuli propasírujeme, přes cedník do láku a necháme vychladnout.
    5. Do vychladlého láku přidáme zakysanou smetanu, rozmícháme a zalijeme opečené řezy. V lednici marinujeme 12 hodin, podáváme s pečivem.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    MiČR handicapovaní rybáři a MiČR ženy plavaná Mělník 2024

    Vážení přátelé sportovního rybolovu, dovolujeme si Vás pozvat na Mistrovství ČR v plavané v roce 2024, které se bude konat 26.4. – 28.4. 2024 na Mělníce.