Polévka uvařená z hlavy, ocasu a vnitřností kapra, také kořenové zeleniny, masoxu a petrželky, zahuštěná světlou jíškou.
1. Hlavu a odřezky uvaříme v osolené vodě s očištěnou zeleninou nakrájenou na nudličky
2. Samostatně uvaříme vnitřnosti
3. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji procezeným vývarem z hlavy a zeleniny
4. Přilijeme vývar z vnitřností, chvíli vše povaříme
5. Přidáme nudličky kořenové zeleniny a maso z hlavy, ochutíme masoxem, solí a sekanou petrželkou.
Nemáme-li rybí vnitřnosti, můžeme místo nich přidat do polévky na kousíčku másla opraženou lžíci krupice. Ke zjemnění polévky do ní můžeme přidat žloutek rozšlehaný ve troše smetany, v tomto případě polévku již nesmíme dále vařit.
Příprava jíšky viz. recept: Jíška.