Rybářský rozcestník

Brněnská rybí polévka

Polévka uvařená z hlavy, ocasu a vnitřností kapra, také kořenové zeleniny, masoxu a petrželky, zahuštěná světlou jíškou.

2 náročnost
40 minut
  • hlava, ocas a vnitřnosti z kapra
  • 100-120 g kořenové zeleniny
  • 60 g hladké mouky
  • 40 g másla
  • 1/2 ks kostky masoxu
  • petrželka
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Hlavu a odřezky uvaříme v osolené vodě s očištěnou zeleninou nakrájenou na nudličky
    2. Samostatně uvaříme vnitřnosti
    3. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji procezeným vývarem z hlavy a zeleniny
    4. Přilijeme vývar z vnitřností, chvíli vše povaříme
    5. Přidáme nudličky kořenové zeleniny a maso z hlavy, ochutíme masoxem, solí a sekanou petrželkou.

    Doporučení

    Nemáme-li rybí vnitřnosti, můžeme místo nich přidat do polévky na kousíčku másla opraženou lžíci krupice. Ke zjemnění polévky do ní můžeme přidat žloutek rozšlehaný ve troše smetany, v tomto případě polévku již nesmíme dále vařit.

    Poznámka

    Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

    Nejčtenější články

    První chytání, aneb, co musí udělat rybář, než začne chytat

    Máme platné rybářské dokumenty, doma jsme si udělali přípravu a vše potřebně nachystali k vodě, včetně svačiny a pití a právě jsme dorazili k vodě … co vše předchází chytání? Hodíme hned silon s návnadou do vody a začneme? Rozhodně ne!

    Kačení máma, opeřený Rambo a Terminátor v jednom

    O letošní letní výpravě na Sumce se s námi u vody skamarádila kačení rodinka, máma a její čtyři mladé. My je krmili, oni nás obšťastňovali svojí přítomností. Běda jiným kačenám, které nás chtěli také navštívit. Ty naše kačení máma hnala tak urputně, že z ní šel až strach.

    Potlačení pachové stopy na nástrahách i návazcích

    Některé ryby mají opravdu dobře vyvinutý čich. V zásadě se ryby dělí do dvou skupin, jedny mají vysoce vyvinutý čich, ale za to horší zrak a druhé mají výborný zrak, ale horší čich. A právě ty druhy, co dobře vnímají různé pachy, můžeme přelstít drobnou vychytávkou.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím