Rybářský rozcestník

Ryba v aspiku

Vychladlé, povařené kousky ryby zalité do aspiku spolu se zeleninou. Chutný studený předkrm nebo svačinka.

2 náročnost
40 minut
+ doba tuhnutí a chladnutí  
Ryba v aspiku
  • Suroviny pro 4 osoby:
  • 400 g ryby
  • 1/2 l aspiku
  • 5 ks malých sterilovaných cibulek
  • 4 ks vajec
  • 1 ks citrónu
  • sterilované okurky
  • hlávkový salát
  • mletý pepř
  • majonéza
  • hořčice
  • fazolky
  • rajčata
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěnou rybu uvaříme doměkka v osolené a mírně okyselené vodě, potom ji vykostíme
    2. Čerstvě připravený aspik (dle návodu na obalu) vychladíme do hustoty medu, nalijeme do kruhové formy a postavíme na několik minut do chladničky
    3. Když na stěnách ztuhne tenká vrstva aspiku, rychle přelijeme tekutý aspik zpět do nádoby
    4. Do formy urovnáme plátky rajčat a vařené fazolky, pokapeme je trochou aspiku a necháme opět v chladničce ztuhnout
    5. Vychladlou rybu, vejce vařená natvrdo a cibulky nakrájíme na kostičky, přidáme majonézu, citrónovou šťávu, hořčici, mletý pepř a tekutý aspik
    6. Vše lehce promícháme, urovnáme do připravené formy a necháme v chladničce ztuhnout
    7. Před podáváním formu ponoříme na sekundu do horké vody, aspik rychle vyklopíme na kulatou mísu, do středu dáme ochucený hlávkový salát a aspik obložíme vějířky okurek.

    Doporučení

    Zeleninu lze různě obměňovat dle chuti nebo stavu spíže.

    Nejčtenější články

    Truman je sice škodná, ale má skvělé maso!

    Trumani, jinak také sumečci američtí, patří mezi ty ryby které rybáři nemají v lásce. Jde o invazivní druh, ten v revíru dokáže nadělat opravdu velkou paseku. Při chytání, například na žížaly, k háčku nepustí žádnou jinou rybu. Ano, jsou místa, které trumani okupují ve velkém množství, na těchto místech se pak nedá chytnou například pěkného kapra, úhoře, či jinou vysněnou rybu. I když jsou trumani v revírech neštěstím, někteří rybáři je přesto dokáží využít. Nejen že si při cíleném lovu trumanů člověk dobře zachytá, také jejich maso je výtečné a stojí za to si ho připravit na grilu, v oleje, nebo například v udírně.

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?