Rybářský rozcestník

Rybí guláš se žampiony

Opečené kapří maso povařené na cibulovém základě s paprikou, žampiony a dalšími ingrediencemi.

2 náročnost
45 minut
+ doba odležení  
  • 2 ks půlky kapra (vykostěné bez ploutví a ocasu)
  • 2 ks paprik různých barev
  • 1 ks velké cibule
  • 200 g cherry rajčátek
  • 200 g žampionů
  • 150 g rajského protlaku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • citronová šťáva
  • mletý černý pepř
  • sekaný kopr
  • cukr
  • sůl
  • Příprava

    1. Půlky kapra omyjeme, osušíme, kůži ostrým nožem lehce nařízneme do mřížky, aby se maso během pečení nekroutilo, filety nakrájíme na větší kostky, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a v chladu necháme 30 minut odležet
    2. Cherry rajčátka omyjeme a osušíme, oloupanou cibuli nakrájíme na hrubo, očištěné žampiony na plátky a očištěné papriky na čtverečky
    3. V kastrolu na rozehřátém oleji zprudka orestujeme rybí maso, pak ho vyjmeme a ve výpeku necháme rozpustit máslo, přidáme cibuli, kterou necháme zezlátnout, přidáme papriky se žampiony a také orestujeme, pak vmícháme rajský protlak, přilijeme vývar a vše přivedeme k varu
    4. Základ osolíme, opepříme, vložíme kapří maso s rajčátky a vše 3 minuty zvolna povaříme, podle potřeby ještě dochutíme solí, pepřem a cukrem, vmícháme na jemno nasekaný kopr, odstavíme z tepla a podáváme s vařenými těstovinami.

    Doporučení

    Pro zjemnění můžeme přidat 100 ml smetany.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Uzení ryb na sítech

    Udírnu jsem vybudoval někdy před 30 lety, je ze šamotových cihel, které drží teplo, obložena břidlicí, je vybudována ve svahu s 2 m náběhem a otvíráním ze shora. Asi před 10 roky jsem do udírny na tyčky připevnil síto a udím vše na sítech jak ryby, maso, ale i houby. Odpadne pracné vyvazování ryb a nehrozí, že nám ryba spadne do udírny a bude znehodnocena. Vyzkoušejte udit ryby na sítech, je to skvělá vychytávka.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím